Juny de 2009

avatar

La càmera panoràmica Kodak Panoram

Per a fer fotografies panoràmiques, actualment l’eina més comuna és el programa informàtic (PTGui, Hugin,…) amb el qual unim les diverses fotografies que hem fet, fusionant-les en una de sola. D’aquesta manera treballem amb una càmera convencional, ja que la càmera no és, en sí, l’element específic per a fer les panoràmiques.

Tot i això, hi ha també un altre sistema per a fer les panoràmiques: la càmera panoràmica. En aquest cas, és la càmera la que permet abraçar un angle de visió molt superior a l’habitual, bé perquè té una òptica especialment destinada a aquest tipus de fotografia, o bé gràcies a un objectiu rotatori que ressegueix tot el camp de visió frontal i, a voltes, un gir complet de 360º.

Aquests enginys, dels que n’havíem parlat fa un temps, de tant en tant es tornen a reivindicar, com passa amb … 

llegir més →

avatar

Què s’està coent al fòrum?

Darrerament al fòrum hem estat parlant, entre d’altres coses, de tot això:

  • De com es pot aprofitar el ITunes per aprendre PS (en aquest fil ).
  • D’unes plantes molt boniques i conegudes, però que no estem acostumats a veure de tan aprop (en aquest fil )
  • De com intentar preparar un “portfolio” en pdf (en aquest fil )
  • D’un fotògraf que fa uns paisatges en BN que recorden el mític A. Adams (en aquest fil )
  • De quedar per retratar-nos (en aquest fil )

A part del que s’està coent al fòrum,recordeu que:

  • Aquest proper dissabte farem el taller de BN amb l’Hugo Rodríguez. Queden molt poques places, però encara us hi podeu apuntar. El que us cal per formalitzar la inscripció ho podeu consultar aquí.
  • Podeu participar a l’11è Tema Setmanal, aquest cop és “Distància”. Podeu accedir-hi clicant aquí.
  • … 

llegir més →

avatar

Les veus del passat

Es pot dir que els artistes consagrats, els que han deixat la seva empremta a la història, ens continuen parlant a través de les seves obres. Els que realment han tingut alguna cosa a dir, un missatge potent i singular, encara ara ens el fan arribar. En el cas concret que ens competeix, les fotografies dels grans mestres i creadors del passat encara ens commouen, ens suggereixen i ens fascinen.

El problema és que sovint la nostra curiositat, a cops només tafaneria, no en té prou amb això. Voldríem saber més, ficar el nas i ensumar més enllà de la obra d’aquell artista que ens ha seduït la imaginació. Potser ens agradaria saber quina és la seva visió de la fotografia, o quins són les seves dèries i motivacions, o les claus de la seva tècnica o estil personal… … 

llegir més →

avatar

Fotografiant la Lluna

Fotografiar la Lluna és una d’aquelles coses que, tard o d’hora, tot fotògraf (o tot propietari de càmera fotogràfica) acaba fent. A voltes són fotos d’una gran bellesa, a voltes (sobretot si l’òptica i l’equip no són els adequats) sols són experiments de poc interès. És interessant, però, veure que la fotografia de la Lluna ha tingut un pes molt significatiu en la història de la fotografia, especialment si ho lliguem a la carrera espacial del passat segle XX.

Un dels primers reptes per als enginyers aerospacials fou, precisament, fotografiar la cara oculta de la Lluna. Això s’aconseguí el 1959, gràcies a la missió soviètica Luna 3 (o Lunik 3). El 4 d’octubre sortí del Pol Nord la càpsula, que hauria de fer una volta orbital a la Lluna per la seva cara obscura, i el 7 d’octubre començà a fer … 

llegir més →

avatar

Fotografia nocturna de llarga exposició

Aquest complert article ens l’ha cedit en Juan Pablo Navarro per a la seva traducció i publicació a Espaifotografic i el podeu llegir en la seva versió original en castellà des de la seva web Luminous Photo. Agraïm la seva col·laboració i predisposició.

La majoria dels fotògrafs (llevat de fotògrafs d’estudi o similars) acostumem a fotografiar amb la llum del dia, entre el orto i l’ocàs. Què passa llavors quan tot queda en penombra? hem de resignar-nos a guardar la nostra càmera fins a l’endemà?

Personalment crec que la fotografia nocturna és un camp fascinant i poc popular entre els fotògrafs. Un camp en el qual penso que val la pena indagar per les seves múltiples i interessants possibilitats.

Una de les característiques més rellevants d’aquest tipus de fotografies radica que en elles podrem observar el moviment aparent de les estrelles, que es … 

llegir més →

avatar

What The Duck 352

llegir més →

avatar

Les fotos del fòrum

La setmana passada vam introduir un nou tipus de notícia de portada, que ve a ser una mena de resum ràpid de les fotos que corren pel fòrum.

Aquesta setmana, podem destacar-ne algunes més, amb ànim de donar més visibilitat a aquesta intensa activitat que hi ha al cor d’EF.

Si esteu començant amb el tractament digital de fotografies i teniu dubtes de com continuar, o fins i tot de com començar, segurament trobareu la informació que busqueu a la secció de crítica del nostre fòrum.

La foto que aleatòriament hem triat aquesta setmana (i que no és ni millor ni pitjor que qualsevol altra que en aquests moments estigui voltant pel fòrum) per cada una de les 5 categories és la següent:

llegir més →

avatar

La llengua d’Einstein val més de 50.000 euros

Si a algú li sona el nom d’Arthur Sasse segurament sigui perquè es tracta de l’autor de la fotografia més famosa probablement del gran físic Albert Einstein, aquella en què l’autor de la Teoria de la Relativitat General ensenya la llengua a la càmera.

Aquesta foto té preu: 74.324 dòlars que, al canvi, són poc més de 53.700 euros. Els nordamericà David Waxman, col·leccionista d’importants llibres en la història de la ciència i autògrafs de científics, ha pagat aquesta xifra a RRAuction.com que la va a posar a subhasta el passat dia 18 de juny.

La fotografia va ser feta per Sasse, l’aleshores fotògraf de la United Press International, l’any 1951 després de la celebració dels 72 anys del científic. En posar davant les càmeres dels fotògrafs Einstein va ensenyar la llengua.

Tot i que a la dedicatòria hi diu que … 

llegir més →

avatar

Espaifotografic entrevista a l’Hugo Rodríguez

Aprofitant que el proper Taller que organitzem des d’espaifotografic, Blanc i Negre Digital amb qualitat d’arxiu el proper dissabte 4 de juliol serà impartit pel conegut especialista Hugo Rodríguez, us oferim aquest article sobre la seva trajectòria professional, juntament amb una interessant entrevista per tots aquells que no heu assistit a cap dels tallers en que ha participat anteriorment.

La trajectòria professional de l’Hugo ha estat vinculada des dels seus inicis a la fotografia. Va començar al 1998 com a professor de tècnica fotogràfica a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya en les assignatures de “Tecnologia”, “Laboratori B/N” i de  “Il·luminació en estudi”, impartint també cursets especialitzats de “Captura digital” i “Gestió de color”, feina que va dur a terme fins el 2006.

Paralel·lament, des del 2004 es va anar especialitzant en Gestió de Color, partint d’una temporada d’investigació i d’estudi, que el va dur a encarregar-se, com … 

llegir més →

avatar

Fotografía aèria des de terra

Des que l’any 1858 Nadar va fer la primera fotografia aèria des d’un globus, fins a les actuals fotografies per satèl·lit, la fotografia aèria ha utilitzat tota mena d’aparells per  poder situar la càmera en un lloc elevat: globus, estels, coets, aeroplans, i fins i tot coloms. La història de la fotografia aèria ha anat acompanyada sempre d’una gran dosi d’imaginació.

El fet de situar la càmera en un punt de vista elevat no és una anècdota. Al catàleg de l’exposició Ciutats: del globus al satèl·lit, (CCCB-1994), podem llegir:

La situació de l’observador és la primera condició del coneixement. La seva posició determina l’objecte, n’escull les formes. Si la mirada mai no és innocent, el lloc des del qual es mira, si ha estat fruit d’una opció lliure i no pas de la circumstància, tampoc no ho és.

En el cas de la fotografia … 

llegir més →

Pàgines 12345