avatar

10 consells bàsics per a principiants

Amb les passades festes, a molta gent li han regalat (o s’ha regalat) una càmera digital (compacta o reflex, tant se val), sense tenir cap coneixement, o molt pocs,  de fotografia. Per tal d’orientar aquests nouvinguts al món de la fotografia, els facilitem deu consells bàsics d’iniciació, amb la confiança que els siguin d’utilitat:

 1. Llegeix atentament el manual de la càmera (segur que trobaràs moments ben íntims per fer-ho). Pensa que el manual és un llibret escrit expressament per a la càmera, tot i que en alguns casos la traducció no estigui a l’alçada de les circumstàncies. Si no en tens prou amb el manual, fes una cerca a internet per trobar possibles manuals o tutorials sobre el funcionament de la càmera. Quan ho llegeixis, procura tenir la càmera al costat per anar  veient on són els  comandaments que t’indica el manual.
 2. Llegeix atentament totes les pantalles del menú de la càmera. Tot i que en alguns casos les explicacions no són massa entenedores, quan més aviat et familiaritzis amb els comandaments i amb les opcions del menú, més aviat en podràs treure partit.
 3. Porta sempre el manual a la motxilla, amb la màquina. No sigui que en un moment donat hagis de fer una foto amb poca llum i no te’n recordis com s’activa el flaix.
 4. Fes moltes fotografies. La fotografia, com qualsevol art i com qualsevol tècnica, s’aprèn amb la pràctica.
 5. Això no vol dir que hagis de fer fotos a la babalà. Sempre que puguis, pren-te el teu temps abans de fer una foto. Recorda el què deia Frank Horvat:

  La fotografia és l’art de no prémer el botó.

  Abans de disparar pensa si les condicions de llum són les millors o potser és millor esperar una mica (o tornar un altre dia), quin és l’angle més fotogènic del model i quina expressió és la més adient. Llavors, quan hagis trobat el moment màgic, és quan cal disparar.

 6. Mentre no t’hagis habituat a la càmera i no en coneguis totes les seves possibilitats, utilitza els programes automàtics. Més endavant, quan t’hi hagis familiaritzat ja tindràs ocasió d’experimentar amb els controls manuals de velocitat d’exposició i de diafragma. Quan s’estrena una càmera és millor anar pas a pas i no deixar-se intimidar per la seva aparent complexitat.
 7. Prova les diferents modalitats automàtiques i procura saber exactament què està fent la màquina en cada cas. Així, quan vulguis treballar en mode manual, ja tindràs una base per on començar. Experimenta amb els diferents ajustaments. Modifica els paràmetres de lluminositat, enfocament, i mira què surt. No tinguis por de modificar-los: sempre seràs a temps de tornar als paràmetres inicials.
 8. De seguida que en tinguis ocasió, apunta’t a un curset d’iniciació a la fotografia, i llegeix tant com puguis sobre el tema.
 9. Descobreix i aprèn dels grans mestres de la fotografia: visita les seves galeries a Internet i, millor encara, visita totes les exposicions de fotografia que puguis.
 10. Recorda que no vius aïllat. Uneix-te a una comunitat per compartir les teves fotografies  i  per aprendre dels teus companys. A espaifotogràfic t’esperem amb els braços oberts.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris11 comentaris a “10 consells bàsics per a principiants”

 1. Merci, sempre va recordar-ho tot això!