avatar

Adobe Lightroom: 10 consells pels novells

No hi ha cap dubte que Adobe Lightroom és actualment un dels programes líders pel tractament d’arxius RAW. No és l’únic i probablement no és el millor en tots els aspectes, però no es pot negar que ofereix un ventall extraordinari de possibilitats pel tractament i organització dels nostres negatius digitals. A més, és dels pocs que mira de cobrir tot el flux de treball, des del revelat i processat fins a la presentació de les fotos en pantalla o impreses. En molts casos, no cal cap altre eina per obtenir unes magnífiques imatges per lluir a la web o per exhibir sobre paper.

El que passa amb Adobe Lightroom, com amb qualsevol altre eina igualment sofisticada, és que inicialment pot costar un cert esforç treure’n el màxim rendiment. Només la pràctica i l’experiència ens ensenyen quines són les estratègies i tècniques idònies per tal d’explotar-lo al màxim i desplegar tot el seu potencial.

Potser podem fer un cop de mà als que us inicieu amb el programa o els que fa relativament poc que el feu servir. I el nostre cop de ma consisteix en 10 bons consells per tal de fer servir aquesta magnífica eina de la manera més òptima.

Consell 1: activeu el “Modo panel único” a tots els panells

Desplaçar la llarga llista de panells oberts amunt i avall per tal d’accedir a la funció que volem pot resultar feixuc i enredat. Això es pot resoldre compactant tots els panells amb el “Modo panel único”. D’aquesta manera, només veureu desplegat el panell que esteu fent servir mentre els altres romanen plegats. Aquesta tàctica estalvia temps i ajuda a concentrar-se en la tasca que esteu fent. Per activar aquest mode només cal fer clic amb el botó dret ([Ctr]+Clic en el Mac) sobre el títol de qualsevol panell i sel·leccionar “Modo panel único”.

Consell 2: feu servir les col·leccions en comptes de les carpetes

Les carpetes són el lloc físic del disc dur on s’emmagatzemen les fotos que heu importat. Les bones, les dolentes, totes juntes. Si volem per triar el gra de la palla hem de fer servir les col·leccions. Podeu crear tantes com vulgueu i organitzades com us convingui. Les col·leccions permeten classificar les fotos en grups lògics sense modificar la seva organització física en el disc dur.

Consell 3: emmagatzemeu totes les fotos en una carpeta principal

Importeu totes les fotos a una carpeta, o a múltiples sub-carpetes organitzades sota una principal. El fet és que en comptes de tenir les fotos escampades en diverses carpetes del vostre disc dur (o de diversos disc durs), les heu de centralitzar en un lloc únic. Quan les tingueu totes dins d’aquesta carpeta única (o dins de sub-carpetes seves), llavors importeu-les a Lightroom. Si esteu important des d’una targeta de memòria, feu que Lightroom copií les fotos a una carpeta única. D’aquesta manera us resultarà molt fàcil fer copies de seguretat de les vostres fotos.

Consell 4: feu tanta feina com pugueu dins de Lightroom

Adobe Lightroom permet fer una increïble quantitat de feina amb les fotos. La potència i possibilitats del mòdul de revelat permet fer la majoria del tractament de les imatges sense abandonar el programa. Val la pena aprofundir en el coneixement del seu funcionament i explotar al màxim les eines que ofereix. Fent tota la feina que pugueu dins de Lightroom accelerareu el vostre flux de treball més del que us podeu imaginar. Reserveu Photoshop pels casos extrems o per allò que realment Lightroom no pugui fer (tractament de múltiples capes, eines de selecció com la ploma, alguns filtres i efectes…).

Consell 5: creeu pre-ajustaments i plantilles sempre que pugueu

Si hi ha alguna tasca que feu més d’un cop, probablement la podeu automatitzar amb un pre-ajustament (“Ajustes preestablecidos”) o una plantilla. Si apliqueu repetidament un conjunt d’ajustaments per tal d’obtenir un tractament determinat, guardeu-lo en forma de pre-ajustament. Llavors, el podreu aplicar a tantes imatges com vulgueu amb un sol clic. Si feu servir Lightroom per imprimir i apliqueu unes configuracions determinades de forma rutinària, creeu una plantilla. Amb els pre-ajustaments i les plantilles  evitareu repetir els mateixos processos i us estalviareu feina i temps.

Consell 6: deseu les imatges com JPG com cal

A Lightroom no existeix cap ordre del tipus “Desa” o “Anomena i desa”, tan típiques d’altres programes. Si volem obtenir una versió en format JPG d’una imatge, l’hem d’exportar. Al quadre de diàleg d’exportació sí que podem triar, entre d’altres formats, el JPG. I també podem establir les dimensions màximes, l’espai de color i la qualitat de compressió. Però el més interessant és que, de manera similar als pre-ajustaments de revelat i les plantilles d’impressió o presentació, podem desar les nostres configuracions d’exportació habituals com a pre-ajustaments. D’aquesta manera podem exportar les nostres imatges aplicant les condicions establertes amb un sol clic.

Consell 7: digueu no al desplegament automàtic dels panells

Resulta força emprenyador que els panells es despleguin al seu aire cada cop que hi passem el ratolí per sobre. Val la pena prendre el control i desactivar aquest desplegament automàtic tan empipador. Tenim dues opcions lleugerament diferents: el mode manual i el mode sincronitzat amb el panell oposat. Ambdós s’activen fent clic amb el botó dret ([Ctrl]+Clic al Mac) del ratolí sobre la fletxa central dels panells i seleccionant l’opció corresponent en el menú desplegable. La opció manual ens permet decidir si despleguem o no el panell, fent clic sobre la seva fletxa central. El mode sincronitzat ens permet plegar i desplegar amb un sol clic els dos panells que ocupen posicions oposades a la pantalla (panell superior i miniatures, o eines de revelat i navegador, per exemple). També val la pena memoritzar les tecles ràpides que controlen els panells: [F5] per mostrar/ocultar el panell superior, [F6] pel panell de miniatures, [F7] pels panells de l’esquerra i F8 pels de la dreta. A més, la tecla [Tab] oculta o mostra els dos panells laterals i [Mayus]+Tab fa el mateix amb tots els panells alhora.

Una bona manera de valorar la foto en la que estem treballant és ocultar tots els panells i veure-la sobre un fons completament negre. Això és fa amb la següent combinació de tecles: [Mayus]+Tab per ocultar tots el panells i [L] dos cops per passar el fons a gris fosc i negre, successivament ([Mayusc]+[L] inverteix el cicle). L’efecte encara és millor si treballem a pantalla completa (tecla [F]).

Consell 8: llençeu les copies de seguretat velles

Si feu regularment copies de seguretat dels catàlegs, aviat us trobareu amb un bon grapat de fitxers al vostre ordinador. Esborreu tots els que siguin més vells d’una o dues setmanes, per exemple, i recuperareu espai al disc dur. En definitiva, si se us fa malbé el catàleg de fotos i l’heu de recuperar des d’una copia, fareu servir la més moderna que tingueu i no una que tingui setmanes o mesos d’antiguitat.

També és molt convenient reproduir les copies de seguretat del catàleg en un disc extern. Quan tenim milers de fotos classificades i organitzades, val la pena ser ben prudent!

Consell 9: no és mala idea fer servir múltiples catàlegs

No és obligat tenir totes les fotos classificades sota un únic catàleg. Podeu crear tants catàlegs com vulgueu i, de fet, pot ser molt convenient si teniu una quantitat considerable de fotos. Lògicament, Lightroom treballarà més lent si ha de gestionar un catàleg immens. Per exemple, podeu fer un catàleg separat per les fotos de família, les de viatge, les professionals, etc. Si us dediqueu professionalment a la fotografia, podeu inclús crear un catàleg per cada client. Tampoc hi ha cap mal en crear un catàleg per cada boda o comunió, per exemple.

Per crear un catàleg nou només cal obrir el menú “Archivo” i triar l’opció “Nuevo catálogo”. Això no esborra el catàleg que teníem obert, sinó que el desa i el tanca. Per tornar a un catàleg anterior, obriu el menú “Archivo” i trieu-lo de la llista que apareix en seleccionar l’opció “Abrir recientes”. També podeu explorar el vostre ordinador per carregar un catàleg determinat fent “Archivo > Abrir catálogo”.

Consell 10: de veritat necessiteu tantes paraules clau?

En principi pot semblar de capital importància dedicar un temps a afegir paraules clau globus i específiques a cadascuna de les nostres fotos per tal de trobar-les ràpidament després. Si us dediqueu a vendre fotografies d’estoc, això és sense dubtes imprescindible. Però potser no ho es tant si el que voleu és organitzar les vostres fotos de les vacances a París. Feu-vos la següent pregunta: quan va ser la darrera vegada que no vaig trobar una foto simplement fent servir el panell de col·leccions? La idea no és que deixeu d’assignar paraules clau a les fotos, sinó que reflexioneu sobre si realment les necessiteu i quin nivell de detall us cal.

Aquest article és una traducció lliure de “10 Things I Would Tell New Lightroom Users“, escrit per Scott Kelby, amb algunes aportacions personals. Kelby és editor cap de les revistes Layers i Photoshop User, president de la NAPP (National Association of Photoshop Professionals) i un reconegut expert en Adobe Lightroom i Photoshop.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Adobe Lightroom: 10 consells pels novells”

  1. No sóc cap expert del Lightroom però crec que alguns dels consells són discutibles. Altres són trucs que fan la vida més fàcil. Suposo que és difícil generalitzar i que cadascú ha de veure què li va millor. De tota manera és una bona primera aproximació tal i com diu el títol.
    És molt interessant llegir els comentaris a l’article original.

  2. Doncs a mi m’han anat la mar de bé, encara que m’he quedat amb alguns dubtes que espero poder preguntar algun dia… Repassaré algunes coses i em decidiré a preguntar-les!