avatar

Cercar les agulles al paller

ComparePSD, per comparar arxius PSD capa a capaAixò ens passa tot sovint. Qui més qui menys s’ha trobat un dia o un altre amb la necessitat de fer una bona endreçada dels arxius que anem acumulant als nostres discs durs. Si és que sembla que crien! Anem aplegant mil·lers, desenes de mil·lers, escampats per carpetes, organitzats en el seu moment amb un criteri que llavors ens va semblar ben lògic però que ja no recordem quin era. O pitjor encara, sense ordre ni concert.

Probablement una de les primeres tasques per tal de posar ordre en el caos seria detectar els arxius superflus, repetits i prescindibles. Al menys, pot ser un primer pas per tal de reduir el volum de la feina que vindrà desprès: l’organització i classificació.

No cal esforçar-se gaire per trobar a Internet un bon nombre d’utilitats que ens poden fer un cop de mà detectant arxius duplicats. El problema és que la majoia d’aquestes eines estan orientades a gestionar arxius en general. I nosaltres tenim un problema ben particular: tractem amb imatges.

Aquí és on entra el programa que us volem recomanar: ComparePSD. Segur que quan heu començat a endreçar els vostres arxius PSD en més d’una ocasió us heu trobat amb una col·lecció de nom ben similar, sense gaires pistes sobre quin és el seu contingut o les diferències entre ells. Quelcom del tipus: foto1.psd, foto1-a.psd, foto2.psd… Doncs ComparePSD ens pot resultar ben útil en aquests casos, estalviant-nos la feina d’obrir aquests arxius i escrutar-los capa per capa a veure quines diferències hi trobem, per tal de decidir quin és el vàlid. Això ja ho fa aquest programa: compara arxius PSD per parells, capa per capa, ressaltant les diferències que hi troba. I per fer-ho, no només treballa amb les capes normals, sinó també amb les d’estils (efectes), els atributs d’estil i la visibilitat de les capes. Per fer-ho tot plegat més còmode i pràctic, mostra en pantalla una vista reduïda dels arxius comparats i les respectives llistes de capes, banda a banda.

ComparePSD funciona sota Windows XP o superior. De moment no existeix una versió per Mac, però sembla ser que hi estan treballant. Per cert, ComparePSD és gratuït. Així dona gust ser endreçat!

Ja ho sabeu doncs, amb ComparePSD disposeu d’una eina més per ajudar-vos a ser una mica més endreçats. Ara, que l’escombra a l’armari no fa res, la resta l’haureu de posar vosaltres.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Cercar les agulles al paller”

  1. Has fet una descripció del meu disc dur, … ;-).
    Però el que soluciona aquesta aplicació els que fem servir Linux ja ho tenim solvatant des de fa temps. Jo, per exemple faig servir Digikam que te una funció per buscar imatges duplicades força útil i que funciona força bé, tot i que potser resulta una mica lenta, perquè primer ha de indexar totes les fotos.

  2. Lol! M’he sentit identificat amb el que es diu en aquesta notícia. Ho provaré perquè els meus discs durs necessiten una bona organització, en el meu cas hi ha els jpg en carpetes per data i en algunes d’elles una descripció genèrica, altres carpetes on guardo i agrupo els raw per ordre numèric contenint entre 1200 i 1500 fitxer cadascuna, una altra carpeta que conté fitxers psd i una altra que conté tiff. Quan he de buscar alguna cosa m’he de remetre a la memòria històrica, sobretot de la meva dona … Quan vam estar en aquest lloc o en tal altre? i a partir d’aquí, localitzar el número del fitxer i accedir al raw original. Una feinada, com podeu veure. Potser això es solucionaria sent més metòdic i ordenat i al descarregar les imatges etiquetar amb alguns dels programes a l’efecte. Això que proposeu, és un primer pas per fer neteja. Moltes gràcies!

  3. I no seria millor enlloc del comparePSD, “comprare otro HD”, jejeje (perdoneu)

    Realment és interessant el tema i ens toca a tots de ben aprop!!

  4. Com deia a la noticia, programes per buscar arxius duplicats n’hi han uns quants, sinó molts, per Windows, Linux, OSX, etc. Aquest programa no busca arxius ni imatges duplicades. El que fa és comparar dos arxius PSD donats, mostrant les diferències a nivell de capes.

  5. El problema és que, el fet de que tingui més o menys capes no vol dir que sigui l’arxiu bo, ni tampoc ho certifica si és més o menys recent. Vaja, que és un problema. Us explico una mica com ho faig jo. En el meu cas, m’haig de referir amb el Mac, emmagatzemo els raws a iPhoto (és com un àlbum de fotografies). Quan els vull revelar els arrossego a l’escriptori prement alt (sinó es transformen en jpg). Els revelo i els passo a Tif. I ja està. A partir d’aquest tif trec les versions per la utilitat que vull la foto. Un cop tinc l’arxiu final tif, si és una variant sòlida i millora el tif inicial el substitueixo, si és una variant experimental, trec còpia en paper o genero el jpg per la web i elimino tot el procés de treball excepte el tif mare i aquest l’arxivo al disc dur. No m’agraden els programes per arxivar fotografies, ho faig amb carpetes i el sistema operatiu em dona diverses variants per poder-les visualitzar a tota pantalla. Jo sóc d’aquells que no dona mai una foto per acabada i cada vegada que la torno a manipular vull afegir-hi un plus (si és possible) i torno a començar a partir del tif, hi treballo i al final, comparo tif nou i tif vell i trio. I sempre tinc el raw a iPhoto per si vull tornar a començar des de zero. Tot i que al meu disc dur regne el caos en la el·laboració i tria d’imatges per pulir, quan tinc una imatge tif acabada i entra dins del sistema d’arxius per carpetes (dividides per temes), digem que passa a un nou nivell on impera un cert ordre. De fet aquest és un tema per comentar doncs és interessant saber quin és el mètode de treball i d’arxivament de cadascú, car és un procés molt personal, gairebé íntim.