avatar

Com es feia sense Photoshop?

Retoc de fotografies com feia l'aviProbablement tots hem sentit o llegit algun cop alguna manifestació sobre la desnaturalització i perversió de la fotografia des de que els mitjans digitals i informàtics s’han incorporat com a eines habituals. Alguns culpen al Photoshop, fonamentalment, de ser el monstre que ha obert la porta a un món de manipulacions que desvirtua tota aquella fotografia que toca. En algun cas extrem, el desconeixement de la història de la fotografia indueix la creença de que abans les fotografies no es manipulaven ni era possible les modificacions i retocs que avui dia s’hi poden fer.

Doncs resulta que aquestes idees i prejudicis no poden estar més equivocats. Gairebé des dels inicis de la fotografia varen aparèixer tècniques i procediments per tal d’alterar les imatges, modificant, eliminant o incorporant elements, per aconseguir exactament el que el fotògraf volia. I amb els anys i l’evolució de la tecnologia aplicada a la fotografia, decennis abans de l’aparició de qualsevol cosa que es pugues assemblar a un ordinador, aquestes tècniques també es van sofisticar i vana augmentar en nombre com no ens podem imaginar.

Si us voleu fer una idea del que es podia fer i es feia amb les fotografies molt abans que els ratolins perdessin el pel i i el seu gust pel formatge, se’ls allargués la cua de manera inusitada, se’ls atrofiessin les potes i els sortis una bola a la panxa, feu un cop d’ull a aquesta col·lecció de fotos publicada al web de la revista TIME. I per saber més sobre les tècniques de retoc fotogràfic pre-Photoshop, podeu consultar aquest llibre: The Art of Retouching and Improving Negatives and Prints. El podeu llegir al navegador o bé descarregar-lo en format PDF (12MB), per exemple.

Ja ho sabeu, des d’ara no podreu torneu a dir res semblant a abans les fotos sí que mostraven la realitat, no com ara.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Com es feia sense Photoshop?”

 1. Boníssim. Mireu-vos-ho, val la pena. Efectivament, desfà moooolts mites sobre PS. Salutacions!!
  x.

 2. Jo havia vist al meu avi retocar, tan negatius com còpies. És el mateix que fem ara amb el Photoshop, però sense embrutar-se els dits. Potser no podia afinar tan com ara perquè la lupa que tenia no era tan potent com la del PS :)

  Gràcies per aquests links!

 3. Està molt bé aquesta entrada per desmitificar l’ús del PS. Jo de petit ajudava al meu pare a colorerar fotografies en b&n amb tintes especials i també em conten els vells del lloc que abans ja es feien reserves, plantilles i altres històries per retocar una imatge al laboratori. O sigui que això no és nou!! El que si hauria de succeir és que baixessin el preu del gran colós de l’edició, així estaria a l’abast de molts més amb més garanties!

 4. “i també em conten els vells del lloc que abans ja es feien reserves (…)”

  Eiii!!! José-Ángel, sense faltar!!, que jo m’he fartat de fer reserves a la cambra fosca. Per cert, era guai, allà mig col·locat amb els vapors del revelador!! jaja!
  x

 5. També m’ha agradat molt. L’he enviat a la tafanera i tot ;)