avatar

VueScan, qui diu que no pot fer servir l’escàner?

Comprar, instal·lar i fer servir l’escàner és una successió de passes que molts hem fet, i que en general no comporta gaires problemes. Ara bé, això no sempre és tan fàcil. Hi ha dues situacions que ens ho poden complicar: quan volem fer servir un escàner antic, del que no en tenim el programari i el fabricant ja no el distribueix, o bé quan fem servir una plataforma que no sigui Windows o Mac OS, i no tenim els drivers oficials compatibles amb el nostre sistema operatiu.

Per a aquests casos, VueScan ens hi pot donar una bona solució. VueScan és un programa creat per Ed Hamrick, un americà que l’any 1997 adquirí un escàner de pel·lícula, un HP PhotoSmart, i en aquell moment es plantejà un repte: seria possible crear un programa que donés millor qualitat que la que donava el programari oficial? Ho estigué investigant, i finalment presentà públicament el seu fruit: el programa VueSmart.

Tot i això, Hamrick volgué anar més enllà. Després d’aquest primer èxit, es dedicà a ampliar-lo, desenvolupant un programa que fos capaç de treballar amb el major nombre d’escàners possibles: així nasqué, finalment, el VueScan, del quan contínuament en surten noves actualitzacions, amb una llista més llarga d’escàners compatibles. Actualment, Vuescan és compatible amb 1200 escàners diferents (1.200 en Windows, 930 en Mac OS i 580 en Linux). Podeu veure’n la llista en aquest enllaç.

VueScan és un programa de pagament, compatible amb Windows, Mac OS i Linux (sí, també hi ha programes de pagament per a Linux, què us pensàveu?), que es pot baixar directament de la web de l’autor. També hi ha una versió gratuïta de prova, que imprimeix una marca d’aigua a les imatges, i que us podeu descarregar des d’aquí.

I, a més, està en català!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “VueScan, qui diu que no pot fer servir l’escàner?”

  1. Caram! m’has fet fer un regressió d’uns quants anys i t’ho agreixo! Ara no faig servir massa l’escanner, però aleshores vaig optar pel VueScan perquè no tenia la limitació que et donava el fabricant. Quan el vaig coneixer, tenia un Epson que ara no recordo el model però que estava limitat a 2400ppp pel fabricant i que amb el VueScan podia escannejar a 3600ppp sense problemes perquè el Hardware era el mateix que el model superior (per abaratir costos de fabricació) però el software et limitava al model que tenies… Bona feina la de Ed Hamrick… i la teva per descomptat, Jordi!!

  2. Gràcies per la notícia Jordi, l’habia provat fa mooooooolts anys i ara ja no el recordava, he descarregat la versió de prova i va “de lujo”, ara mateix he d’escanejar una quantitat infame de fotos i segur que em serà de gran ajut.