avatar

Caja Azul: reflexions al voltant de la fotografia

Caja Azúl: reflexions sobre fotografiaAlfons Rodríguez, David Monfil, Rafa Pérez i Barcelona Photobloggers presenten una nova iniciativa que han anomenat Caja Azul. Els seus creadors la defineixen com una reflexió fotogràfica on reunir els nostres dubtes. Perquè, com diuen ells, de les preguntes s’aprèn més que de les certeses i del costum de qüestionar i debatre s’acaba reforçant el pensament.

Com es transforma el significat i l’emoció que conté una fotografia abans, durant i després de la presa? Com interactua el fotògraf amb els rols de creador i de l’espectador de les seves pròpies imatges? Com es transforma la fotografia quan un editor la llegeix? I què passa quan les nostres experiències i coneixements canvien la lectura? I l’espectador: quina lectura en fa?

El fotògraf, com a espectador de les seves pròpies imatges, troba el sentit després de la captura o fins i tot molt temps després; influenciat per algun succés o coneixement que el porta a donar-li un nou significat a la fotografia.

El fotògraf necessita de l’espectador per transmetre el missatge. L’espectador ha de trobar o donar el sentit a la fotografia. L’espectador pot ser des de l’editor gràfic fins al consumidor de la publicació.

Pensem en el sentit, en l’instint, en la sort, en l’experiència fotogràfica acumulada, com a fotògrafs i com a espectadors. Creiem en una visió intuïtiva, inconscient, en l’experiència i el coneixement, com a eines del procés fotogràfic. La imatge existeix, els fotògrafs capturem l’instant i tractem d’explicar, emocionar i transmetre a l’espectador, que al seu torn, interpreta, li dóna un sentit i jutja.

Amb aquests plantejaments, es presenta la primera edició de Caja Azul, titulada Lectura fotográfica: Los procesos de valoración en fotografía, que comptarà amb la presència de:

S’abordaran els aspectes que influeixen en la lectura fotogràfica. Hi ha fotografies que es fan fins i tot abans de veure l’escena. A l’enquadrament es tanca alguna cosa més que un instant: des de les sensacions fins el bagatge cultural, tant del fotògraf com de la persona que interpretarà després la fotografia.

6 de març del 2010, a les 10:00 hrs
IDEP
Gran Via Corts Catalanes, 461
08015 Barcelona (veure mapa)
Entrada gratuïta. L’aforament és limitat, pel que és necessària la inscripció (la podeu fer mitjançant el següent formulari).

(A partir de l’article de Fran Simó)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Caja Azul: reflexions al voltant de la fotografia”

  1. Molt bona iniciativa. Espero que vagi molt be i tot plegat sigui un procés que també serveixi per a fer adonar a molts que la veritable fotografia no és el que es veu a la majoria de concursos.

  2. Aquest tipus de reflexions, els debats que poden néixer al seu voltant i la profunditat cultural que pot fluir, ja comencen a ser imprescindibles en una Fotografia (nom propi) que comença a estar en el seu període de maduresa adulta.
    Salvant les diferències de dimensió, recursos, etc, vull recordar-vos que tenim un apartat en els nostres fòrums, que encara que amb més que probables diferències de format, té una intencionalitat molt semblant: Photopraxi.
    No es tracta de esperar propostas per part del seu moderador, sino de avançar las vostres propostes de debat, reflexió, pensaments e impresions, ética, etc.

  3. Jo ja estic inscrit , el tema pinta molt be i els ponents son de primera fila , fotoperiodistas i editors grafics.

  4. Hola, sóc Rafa Pérez de Caja Azul. Finalment, Manel Úbeda (fotògraf i Director de Idep foto) estarà també entre els ponents.

    Gràcies.