avatar

10 consells per fer fotos d’arquitectura

Detall del MACBAAquests consells estan trets d’un article de Fotoblur, l’autor del qual és Thomas Holtkötter, un arquitecte de Aachen, Alemanya.

Holtkötter es va especialitzar en fotografia d’arquitectura, tot i que també toca altres gèneres de la fotografia com el retrat, la fotografia de carrer i el paisatge. El seu treball ha estat publicat a Fotoblur Magazine i és l’administrador del grup d’Arquitectura d’aquest web.

 1. Preparació
  En primer lloc, cal assabentar-se dels horaris d’obertura de l’edifici que es vol retratar, i si cal algun permís. Abans de dirigir-nos al nostre destí, haurem d’haver consultat amb prou antelació el pronòstic del temps. No hi ha res més frustrant que sortir de casa amb un sol esplèndid i arribar hores més tard a la sessió de fotos enmig d’una tempesta de pluja. Sempre que ens sigui possible, organitzarem la sortida ben d’hora al matí o al vespre, ja que normalment és quan hi ha les millors condicions de llum.
 2. Equipament bàsic
  Un gran angular o un ultra gran angular és probablement el tipus d’objectiu més adient per a fotos d’arquitectura, ja que ens ajudarà a obtenir composicions més dramàtiques.  D’altra banda, un teleobjectiu lleuger sempre és una bona opció per a aïllar els elements particulars d’un edifici o d’una estructura. Per a les exposicions llargues o per fer fotos nocturnes un trípode és un altre element imprescindible. Un filtre UV i un polaritzador  també poden ser-nos útils.
 3. Agafar-s’ho amb calma
  Anar amb presses, o anar amb algú que et mani la pressa, no ha estat mai una bona norma per al fotògraf. Cal prendre’s el temps que calgui per explorar l’edifici. Passegeu-vos pels entorns de l’edifici per estudiar el tema i les condicions d’il·luminació, així com per trobar el punt de vista millor i més inusual.
 4. Composició
  Procurem mantenir la composició el més neta possible, i evitem elements de distracció. Una menor quantitat d’elements és sovint una garantia per a un resultat de major impacte. Mirem d’incloure elements repetitius tals com línies, patrons i formes. Si a la composició hi ha moltes línies, dirigim-les cap als cantons. Busquem un punt de vista cridaner. Una composició en diagonal o inclinada sovint afegeix una dinàmica interessant a la imatge. Si tenim una composició simètrica amb fortes dominants de línies horitzontals i verticals, assegurem-nos que totes les línies estan ben equilibrades i mirem d’eliminar les línies inclinades.
 5. Llum
  La llum juga un paper molt important en la fotografia d’arquitectura. Directament relacionada amb l’edifici, crea plasticitat i dona profunditat al conjunt. Les ombres proporcionen el contrast necessari i ajuden a ressaltar els elements de repetició de l’edifici. Compareu les diferents condicions d’il·luminació: el sol del matí serà molt diferent al sol de la tarda. Els dies plujosos i ennuvolats també poden proporcionar un cert estat d’ànim a una foto d’arquitectura.
 6. Trobar contrastos
  Els contrasts ben definits sovint aporten un plus en aquest tipus de fotografia. Aquest contrast pot venir donat per un element corbat en una foto angular, per un color ben contrastat o per qualsevol element que trenqui la simetria de la composició. Sovint el cel també pot proporcionar un bon contrapunt.
 7. El toc humà
  Una persona o un grup de persones sovint poden assenyalar la dimensió o perspectiva d’un edifici i pot il·lustrar la relació entre l’edifici i les persones que hi viuen o hi treballen. Tot i que la gent pot reforçar l’impacte d’una foto d’arquitectura, no sempre és necessària ni convenient. En cas de dubte, pot ser convenient repetir la mateixa foto amb gent i sense gent.
 8. Color o Blanc i Negre
  Tot depèn del gust del fotògraf, però en un edifici el color és sovint un element arquitectònic important, i pot aportar molt a la foto. D’altra banda, les imatges amb caràcter més gràfic solen funcionar molt bé en blanc i negre en poder donar més contrast a la foto.
 9. Post Processament
  A més de les correccions habituals, com ara el contrast, la correcció de color i la nitidesa, recordeu considerar la distorsió provocada per la lent, que es pot eliminar amb programari com DxO o PTLens.
 10. La imatge singular
  Sempre hi ha qui es deixa emportar per les composicions típiques de postal i acaba fent la mateixa foto que la majoria. D’allò que es tracta però, és de fer fotos úniques, personals, fotos que arribin al cor de la gent i que els facin exclamar: WOW! És a dir: Qllons que bona!

Per acabar, i donat que un exemple val més que mil consells, pot resultar molt enriquidor fixar-se en les fotos que fa qui dona els consells, i amb qui s’ha fixat ell per a bastir-los. En aquest sentit és molt aconsellable seguir les pistes dels autors de les fotos reproduïdes a l’article original.

Article original: Els 10 punts principals per a fer fotos d’arquitectura impactants

Web personal de l’autor: Thomas Holtkötter

Grup d’Arquitectura de Fotoblur

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “10 consells per fer fotos d’arquitectura”

 1. molt interessant, peró també seria important recomanar el tipus d’equip, camera tecnica o reflex Full Frame amb optiques descentrables, o hassel clasiques amb gran angulars.

  salut i gràcies pel post.