avatar

Caçadors de trens

V43 1173 a Albertfalva (Budapest)Ja fa temps, a EF, vam centrar un article sobre els caçadors fotogràfics d’avions, els spotters. Com que darrerament hem dedicat alguns articles al món ferroviari (com aquest i aquest), avui mostrarem els cosins germans dels spotters d’avions, els spotters de trens (us sona un concepte anglès anomenat trainspotting?).

En el món de l’afició al ferrocarril hi ha diverses maneres d’expressar-se. Una de molt coneguda és l’afició al modelisme, que troba la seva màxima visibilitat en els parcs de modelisme (entre els que destaquen el de Barcelona i el de Sabadell, però que no són els únics). Una altra opció és el col·leccionisme ferroviari, relacionat amb tots aquells elements que tinguin a veure amb el món del ferrocarril.

Però la que té més interès fotogràfic és la de la caça (fotogràfica!) de trens. En aquest cas, parlem d’una afició que necessàriament ha de combinar dues tècniques, dos coneixements. D’entrada, una mínima base fotogràfica, ja que no sempre la llum o l’angle són els adequats, i la perspectiva i la nitidesa són fonamentals. I, en segon lloc, és molt necessari tenir uns mínims coneixements sobre el material ferroviari que circula per les vies del nostre país (o d’altres països, que també es pot practicar viatjant!).

L’objectiu del caçador de trens és capturar aquelles imatges que responen a situacions poc normals, o més difícils de trobar. Fotografiar un tren de mercaderies no sembla massa complicat, però i si us parlo concretament del tren de mercaderies que porta taronges de València (de Silla) a Anglaterra? Aconseguir-lo fotografiar comporta paciència, i bons coneixements del món ferroviari. Igual que fotografiar un rodalies de RENFE. Fotografiar-lo és senzill, fotografiar-lo a la Cerdanya, ja no tant. És una mica com el fotògraf que vol caçar un ocell determinat, o que prepara una excursió per a capturar marmotes

El caçador de trens no només vol bones imatges (i ja se’n poden fer, de xules, com aquesta o aquesta), sinó documentar-les bé. És important, per tant, que a cada foto s’expliqui el material que es recull, el lloc, i la data. Per a saber-ne les dades, es pot treure de webs oficials (com la de la Generalitat) o bé de webs dels mateixos aficionats (com aquesta, on es recull tot el material ferroviari que corre per les vies catalanes). També, en cas de dubte, es pot acudir a fòrums especialitzats (curiós: no hi ha cap que es digui Espaiferroviari.cat).

Finalment, les imatges es poden guardar, o compartir a la xarxa. En aquest article us hem enllaçat imatges del Flickr de Bernat Borràs, que és el reponsable de la web Trenscat. A banda d’usuaris concrets, també hi ha a Flickr grups molt especialitzats, com aquest o aquest, d’altres de més generals, com aquest, i d’altres de locals, com aquest. I fins i tot grups especialitzats en dissoldre retines, com aquest!

Què, us hi animeu? Que no se us escapi el tren!

(la imatge l’hem treta d’aquí)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Caçadors de trens”

  1. Sembla una noticia a mida per mi…

  2. El mon ferroviari es una de les meves passions.
    Tinc pendent la visita al museu del ferrocarril de Vilanova i un viatge amb un trenc de vapor que surt de Lleida fons la Pobla.
    No se quin es l’objectiu d’aquesta noticia, però si es munta quelcom, conteu amb mi.

  3. Quim: Et puc recomanar el tren turístic de La Pobla de Lillet fins a la fàbrica de ciment “El Clot de Moro” a prop de Castellar d’en Hug. Es un espectacle singular, aquest viatge amb un tren de via estreta. Et deixo el vincle: http://www.trendelciment.cat/. Visita imprescindible pels amants dels trens.

  4. El conec, el vaig veure un dia que vaig anar a veure el museu del transport, l’estaven construint i al museu estaven restauran alguns vagons antics (no se si per exposar-los o per fer-los servir).
    Una recomanació, per si algú no la coneix es el trenc groc de la Cerdanya (http://www.trenscat.com/catnord/trengroc_ct.html), el paisatge es fantàstic i quan fa bon temps posan vagons descoberts que encara fan el viatge mes interessant (sobre tot per fer fotos).