avatar

L’entomologia i la fotografia

Imatge del Museu de Ciències Naturals de Costitx (Mallorca)Tradicionalment, els entomòlegs han hagut de dedicar part de la seva tasca professional a la captura d’exemplars de les diverses espècies que estudiaven. Una vegada capturades, les pobres bestioles eren classificades, ordenades i enumerades en grans caixes amb tapa de vidre, on els científics podien veure, per exemple, les diferències entre papallones en funció de la zona de captura, o de l’any de recol·lecció. Igualment, aquest era el sistema per a concloure si, efectivament, una espècie era present en un hàbitat determinat, o això senzillament era un rumor “poc científic”.

Tot i això, l’aparició de les càmeres digitals professionals, així com els espais col·laboratius a internet, tard o d’hora havien de provocar una revolució en aquest àmbit tan paradoxal, on els principals interessats dels animals eren alhora els seus caçadors més experts.

I és en aquest sentit que nasqué Insectarium Virtual, un espai en línia dedicat a compartir les captures fotogràfiques d’invertebrats. El procediment cooperatiu que se segueix és bastant senzill: el fotògraf hi penja la imatge, amb una sèrie de dades sobre la captura (zona de captura -no lloc concret, ja que això podria perjudicar algunes espècies- data, hora…), i aquesta imatge és sotmesa a debat entre els usuaris, especialment els biòlegs. Se n’estudia la classificació, i els elements de la seva morfologia. Pot semblar sorprenent, però Insectarium Virtual ja compta amb 110.000 imatges, 65.000 de les quals han estat revisades per entomòlegs i formen part del banc taxonòmic. Gràcies a aquesta feina s’han descobert dues noves espècies de vespa de les que no es tenia constància en els seus hàbitats!

Així que, si us agrada la fotografia d’insectes i voleu que aquesta no només tingui valor artístic, sinó que també faci créixer la labor científica, ja ho sabeu!

Ho hem llegit a Global Talent i la imatge és del Museu de Ciències Naturals de Costitx, a Mallorca.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.