avatar

Mostrar Amèrica als americans

Clarksdale, Mississippi 1939 (fotografia de Marion Post Wolcott)De tots són prou conegudes les imatges de Dorothea Lange, o de Walquer Evans, sobre la població nordamericana en temps de la Gran Depressió dels anys trenta del segle XX. El que no és tant conegut és el context que facilità que aquests, i altres fotògrafs, duguessin a terme la ingent tasca de documentació fotoperiodística que avui podem veure. I aquest context no fou altre que el de la Farm Security Administration.

La Farm Security Administration va ser un pla iniciat entre el 1933 i el 1935 per l’administració de Franklin Delano Roosevelt, en el context del New Deal, amb l’objectiu de combatre l’extrema pobresa del sector agrari americà. Aquest pla incloïa una profunda reforma agrària, centrada en la concentració parcel·lària i la compra de granges que no eren rendibles. A més, dedicà part del pressupost també a la modernització de les explotacions, així com a la formació dels pagesos i grangers, i la substitució de maquinària obsoleta.

És precisament la Farm Security Administration qui, a partir del 1935, creà la Divisó d’Informació, amb un programa específic de fotografia, dirigit per Roy Stryker, autor de la divisa “Mostrar Amèrica als americans” (Introducing America to Americans).

Aquest programa comptà amb una llista excepcional de fotògrafs. A banda dels dos que hem esmentat a l’inici, cal afegir-hi Charlotte Brooks, Esther Bubley, Marjory Collins, Harold Corsini, Arnold Eagle, Theodor Jung, Sol Libsohn, Carl Mydans, Martha McMillan Roberts, Edwin Rosskam, Louise Rosskam, Richard Saunders, Ben Shahn, Jack Delano, Sheldon Dick, Russell Lee, Gordon Parks, Arthur Rothstein, John Vachon o Marion Post Wolcott.

En total, es calcula que es recolliren 250.000 imatges en blanc i negre, i 1.600 imatges en color. Una tasca excepcional de documentació, que ha passat, per mèrits evidents, a la història de la fotografia.

Si voleu veure’n alguna mostra, a la web de la Llibreria del Congrés hi ha disponibles 164.000 imatges en blanc i negre, i les 1.600 imatges en color. Podeu accedir-hi a través d’aquest enllaç o, si preferiu una tria, d’aquesta notícia de l’Euskal Argazkilaritza-Erakundea.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.