avatar

Periodismo Humano

Capçalera de "Periodismo Humano"Dijous passat vaig llegir al bloc de la Mª Rosa Vila que finalment ja estava a punt de veure la llum el nou mitjà de comunicació liderat per Javier Bauluz i em va semblar que valia la pena fer-ne difusió.

No fa pas gaire, el 22 de gener passat, vaig escoltar aquest foto-periodista en el marc d’una taula rodona sota el tema “Noves fórmules de documentalisme fotogràfic” organitzada per INSPAI al Castell de Sant Ferran de Figueres.  Em va causar una molt bona impressió, la veritat.  En aquesta taula rodona, a més de Bauluz hi va dir la seva en Paco Elvira i en Ramon Esparza, tot plegat moderat per Pepe Baeza i certament va resultar molt interessant saber el punt de vista de gent amb tant de bagatge (en Bauluz per exemple, és l’únic espanyol que ha rebut el premi Pullitzer) en relació als canvis tan importants que hi està havent en el mon periodístic en general i en el foto-periodístic en particular.

Al final, el resum mental que em vaig fer del que vaig sentir és:  “no anem bé quan cada cop més la societat estem informats per menys grups, ja no de periodistes objectius, sinó grups de creació d’opinió (sovint interessada).  Entre mig d’aquest gran batibull d’interessos, polítics i econòmics, de l’explosió digital i la democratització de la fotografia, hi ha espai per viure d’una feina com la de foto-periodista independent ? A priori, com a independent, no ho sembla pas, i socialment previsiblement pugui acabar tenint un cost… Però això ja són figues d’un altre paner.

Aquest nou projecte, Periodismo Humano, que s’ha inaugurat si no tinc mal entès aquest 23 de març, em sembla a mi que neix com un experiment.  Un experiment altament interessant, però. És possible disposar d’una font d’informació, independent, veraç, amb un punt de vista humà i deslligada d’interessos polítics i econòmics, i a més, ser econòmicament viable?

Encara no ho sé, el temps ho dirà, tant si realment es tracta d’això com de si és efectivament viable, però almenys el panorama periodístic s’anima, i iniciatives com aquesta val la pena seguir-les. Amb ull crític, faltaria més.

Cliqueu aquí si voleu saber la seva filosofia, qui els recolza o com es pretenen sustentar.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.