avatar

Rauf Mamedov i els clàssics

Rauf Mamedov recrea els clàssics de la pinturaNo és el primer i tampoc serà, amb tot probabilitat, el darrer artista fotògraf que decideix recrear algunes de les obres pictòriques clàssiques més conegudes. Ara bé, sospito que ningú abans s’havia plantejat fer-ho de la manera com ho ha fet el fotògraf rus Rauf Mamedov.

La diferència del seu projecte no rau en la acurada reproducció i la fidelitat a les obres originals —de Nicolai Ge, Leonardo da Vinci, and Jan van Eyck—, ni en el domini de les tècniques d’il·luminació, ni en qualsevol altre aspecte tècnic de l’execució de les fotografies. Són diferents pels actors que hi han intervingut com models, representat els personatges que hi apareixen als quadres originals: són persones amb Síndrome de Down.

Inicialment, traient conclusions potser precipitades i fàcils, es podria pensar que en Mamedov ho ha fet per assolir notorietat, per cridar l’atenció. Després de mirar-me el recull de fotografies que recreen sobre tot quadres d’escenes religioses, he descartat completament aquesta idea. El que crec que sí ha aconseguit en Mamedov és una teatralitat i una expressivitat extraordinàries. Les cares, postures, gestos, ganyotes fins i tot, d’aquests singulars actors aporten a les fotografies una frescor natural i un vigor que és impossible no percebre. A més, penso que és un acte d’integració i normalització molt saludable.

Si teniu interès per saber més detalls, podeu llegir la biografia d’en Rauf Mamedov i la nota de premsa del projecte,

Us convido a contemplar amb tota atenció les fotos d’en Rauf Mamedov, que sincerament crec que són magnífiques. I m’agradaria que expresseu la vostra opinió sobre el que heu vist.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Rauf Mamedov i els clàssics”

  1. Realment, molt interessant!

    Com bé dius, l’expressivitat és extraordinària. I, malgrat això, penso que ha sabut tractar els models amb una sensibilitat exquisita.

    Merci per l’article!