avatar

Res com un bon cafè per revelar com cal

Caffenol: revelant fotos amb cafèAbans d’entrar en matèria, vull advertir que aquesta entrada s’adreça més aviat als nostàlgics de la foscor tenyida de vermell i l’olor de l’àcid acètic i als interessats, cada cop menys nombrosos, en els processos químics del laboratori fotogràfic tradicional. Dit això, qui no es vegi gaire atret pel tema, es pot aixecar i marxar tranquil·lament.

Pels que us quedeu, us vull recomanar la visita a una web que pot servir com a espurna per iniciar alguns experiments amb reveladors alternatius. Els que ho podeu recordar ho sabeu, però pels que no ho heu viscut, ho explico ràpidament. Quan la fotografia química dominava el món, algun temps després de la caiguda del imperi de Gengis Kan, un dels entreteniments dels aficionats més avançats o amb coneixements de química era experimentar amb reveladors, generalment comercials però també inventats i preparats per ells mateixos. La idea era trobar combinacions de revelador i pel·lícula (parlem de negatiu BN) per tal d’obtenir diferents resultats, segons les intencions del fotògraf-químic: minimitzar o potenciar el gra, augmentar el poder resolutiu i l’acutància, extreure el màxim rendiment tonal, etc.

Evidentment, no eren majoria els que formulaven els seus propis reveladors. El més habitual era fer experiments vaiant les proporcions de dilució i temps de revelat de diversos reveladors comercials (HC110, D76, Rodinal, XTol, Pyrocat, etc) o modificant-los amb ingredients addicionals. Però els que sí sabien de l’alquímia fotogràfica, per dir-ho així, s’aventuraven a inventar noves substàncies amb propietats ben interessants pel processant dels materials sensibles. I aquí és on finalment entrem en matèria.

Un dels reveladors de pel·lícula BN alternatius més curiosos, per la seva composició, i alhora més fàcil de preparar per la seva senzilla composició és el Caffenol. Ja el nom us ha de suggerir alguna pista de quin és el seu component primordial. Correcte: la coneguda infusió que ajuda a molts de nosaltres a engegar pel matí, altrament dit cafè. Per preparar aquest revelador només cal tres ingredients: aigua, cafè sol·luble (no serveix el descafeïnat, necessitem la cafeïna) i carbonat de sodi (no val el bicarbonat de fer el rotet). Aquests tres ingredients barrejats en la proporció adequada resulta ser un revelador força efectiu i utilitzable tant amb paper com amb negatius (BN i color) i diapositives, encara que el resultat sempre serà en BN. Quines coses!

Una peculiaritat del Caffenol és que tenyeix de marró, tant els negatius com el paper. Si això no ens interesa, es pot resoldre amb una variant anomenada Caffenol-C, que afegeix un quart ingredient: vitamina C. Tampoc és difícil d’obtenir, només cal aixafar unes quantes pastilles de Redoxon o d’algun altre concentrat de àcid ascòrbic d’aquests que es venen per aguantar els refredats i grips de temporada.

Tota aquesta història ve de una recent troballa que m’ha despertat ganes de treure la pols a alguna de les càmeres analògiques que tinc arraconades, al tanc de revelat, les provetes, termòmetre i altres joguines per tal de fer algun experiment. Es tracta del web figital revolution, on l’autor fa una comparativa dels resultats de revelar diverses pel·lícules amb Caffenol-C. I d’entre les proves que mostra, em va impressionar el rendiment tonal de la Kodak 400CN (la coneguda pel·lícula cromogènica) que, tractada amb Caffenol-C, sembla que pot arribar a enregistrar escenes d’un rang dinàmic que no és d’aquest món!

Arrosegat per la curiositat, he vist que hi ha un bon munt d’informació sobre el Caffenol i la seva variant antigripal. És ben fàcil trobar un bon munt de grups i galeries a Flickr, procediments, fòrmules, temps de revelat, experiments amb diverses pel·lícules o papers, etc.

Jo penso fer alguna prova amb aquest miraculós revelador. I seria ben divertit i interessant si algú més de vosaltres s’animés a fer-o també, per tal de compartir resultats. Ja se sap, al final només es tracta d’entretenir-se. I quan ens cansem del Caffenol, sempre podem provar algun altre, com per exemple el revelador d’infusió de fulles de menta (verídic), que a més sembla ser que fa força millor olor.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris8 comentaris a “Res com un bon cafè per revelar com cal”

 1. http://www.alternativephotography.com/wp/

  Un enllaç de més informació sobre processos alternatius…

 2. yo tengo un laboratorio con dos ampliadoras y soy de los que me gusta hacerme mis propios químicos disparo en digital pero también en blanco y negro. me gusta el olor a acido acético y a huevos podridos de el virador sepia que yo mismo preparo
  cosas de gustos
  a eso si en internet solo subo fotos digitales
  pero siempre cargo una cámara de carrete con migo, el cafe lo tomo igual con mucha azúcar

 3. N’hi ha pocs però n’hi han, i a sobre no fan gaire soroll. A veure si ens animem i fem això que diu en Lopes, que estaria molt be…