avatar

Sobre la percepció

Arrel d’una entrada al fòrum on en Joan López ens recomanava un llibre que es deia “Los colores de la Luna” (que aprofito per tornar a recomanar), he llegit forces coses sobre la percepció. Així mateix, parlant amb en Joan Porredon hem compartit alguns dels vincles que poso aquí a tall de curiositat i per si obre també la vostre interès sobre el tema.

La nostra capacitat de percebre es molt selectiva i depèn a més de molts factors previs. El que veiem o com ho veiem ve condicionat moltes vegades pel nostre coneixement, encara que influeixen també alguns factors físics, morfològics, etc.

Ens és més fàcil reconèixer o potser podríem dir que ens és més agraït de mirar certes imatges si estan agrupades segons una serie de paràmetres, ja que el nostre cervell intenta agrupar tot en una serie de patrons. Aquests patrons ja es van estudiar fa anys i es varen definir com a Lleis de la Gestalt, un corrent de pensament sorgit a Alemanya a principis del s.XX. En aquest PowerPoint es expliquen de forma visual que son aquestes lleis de l’agrupament.

Potser aquest és el vincle que te aquesta noticia amb la fotografia, però per poc que us pugui semblar hi ha molta relació i convé conèixer com i perquè veiem les coses d’una determinada manera.

Les il·lusions òptiques son la besant més curiosa de tot aquest tema, ens fan ballar el cervell precisament per la nostra particular manera de veure el món. En aquesta pàgina en teniu bons exemples. No es perdeu el de la dona que gira, que ara podreu veure-la girar en els dos sentits oposats.

L’altra cara es el que no veiem, a vegades podem veure el que no es i a vegades no som capaços de veure el que tenim al davant, ni tan sols posant-hi atenció. Com en aquest vídeo on hem de contar els rebots que fa l’equip blanc i no ens adonem del que passa per davant (no dic res més).

O aquest altre que es titula “Qui ho va fer” i que farà que quedeu ben sorpresos de la vostra (mínima, amb perdó) capacitat de percepció.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Sobre la percepció”

  1. És increïble la quantitat de detalls que ens passen per alt. I el més còmic és comprovar que alguns no són gens “subtils”. He pogut verificar que jo per espia no serveixo gens: no he caçat ni un dels canvis!