avatar

Un fotògraf, convidat d’honor al MNAC

En quin punt del cel et trobaré?, de Joan VilatobàEl setanta-cinquè aniversari del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) se celebra amb diverses activitats, entre les quals destaca l’esplèndida exposició Convidats d’Honor. Aquesta és una mostra de peces clau de la història de l’art català, que tenen en comú dues característiques: pertanyen a les etapes i moviments que també recull el fons del MNAC (des del romànic fins a mitjans del segle XX) i no formen part de l’actual fons del museu. D’aquí el nom: són peces convidades, que per primera vegada es poden veure juntes, i en el context de gran museu català.

Les obres que es mostren en aquesta exposició són, com hem dit, de primer ordre en la història de l’art català. Imatges com la Magestat de Beget, o el Profeta de Pau Gargallo, comparteixen sales amb el retaule gòtic del monestir de Banyoles, o pintures de Dalí, Miró, Nonell, Fortuny o Picasso.

I, enmig de totes aquestes obres, els curadors de l’exposició han tingut l’encertada idea d’incloure-hi un fotògraf. La fotografia, com bé sabeu, té un paper propi dins el MNAC, de forma que té molt de sentit que també hi tingui un paper en aquesta exposició. I el fotògraf triat fou Joan Vilatobà (1878-1954), un pintor i fotògraf sabadellenc, pioner de la fotografia artística a Catalunya. Incardinat dins el moviment del pictorialisme, Vilatobà experimentà amb les possibilitats expressives de la tècnica fotogràfica, i la seva obra fotogràfica mostra imatges d’estudi de molt alta qualitat, amb un bon control de la llum i de la capacitat de crear atmosferes.

A la mostra podem veure sis imatges de gelatina de plata i virats, que pertanyen a la col·lecció familiar d’Isabel Vilatobà. Entre elles hi destaca l’obra En quin punt del cel et trobaré?, que és la que acompanya l’entrada de l’article.

Sobre si la representació de la fotografia havia de recaure en aquest fotògraf o no, segurament s’hi podria discutir llargament. Tot i això, ens hem de felicitar perquè, en una mostra històrica de l’art català, la fotografia hi és present, amb obres de prestigi, al costat de les pintures i les escultures que han fet de l’art català un art universal.

Ei, que l’exposició s’acaba l’onze d’abril!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Un fotògraf, convidat d’honor al MNAC”

  1. Em sorprèn i m’omple de satisfacció aquesta entrada. M’ompla de satisfacció perquè d’alguna manera es reconeix el nom d’un fotògraf Vallesà, fotògraf pioner en el pictorialisme a Catalunya i que va fer escola sobretot a la ciutat de Sabadell i em sorprèn, perquè és gairebé impossible trobar informació d’ell a la xarxa. També em sorprèn perquè per tot l’esmentat, fa dies que estic treballant en una pàgina web on ell és el protagonista. De moments li he donat forma i he entrat biografia i comentaris de la seva vida i obra de gent tan rellevant com poden ser el fotògraf Pere Formiguera o l’escriptor Joaquim-Sala Sanahuja.
    El segon pas és exposar la meva idea als responsables del Museu d’Art de Sabadell, on rau la seva obra, perquè em deixin material digitalitzat per poder-lo exposar a la web i si no és possible, que em deixin escanejar les seves obres que són al museu (unes 500 fotografies).
    És una llàstima de l’Ajuntament de Sabadell no sigui promotor i divulgador de l’obra d’aquest fotògraf del qual el Museu d’Art de Sabadell n’és, per dir-ho d’alguna manera, el seu hereu, doncs és on anat a parar mitjançant donació, l’obra i negatius que posseïa la família d’en Joan Vilatobà i Fígols. Si algun dia aquesta web veu la llum, ja en faré l’entrada pertinent.

  2. Em sembla una excel.lent noticia això que dius Joan. Que hi hagi molta sort amb els “estaments” i quan la facis publica pot ser una bona noticia de portada… si et sembla be, es clar.