avatar

Dia Mundial de la Fotografia Estenopèica 2010

Dia Mundial de la Fotografia Estenopèica 2010El proper diumenge 25 d’abril es celebra el Dia Mundial de la Fotografia Estenopèica. Fa ja 10 anys que el darrer diumenge d’abril de cada any es destina a aquesta celebració. És una jornada destinada al descobriment i difusió d’aquesta tècnica fotogràfica que ens fa evocar els principis més bàsics de la fotografia. Ja hem parlat d’aquesta jornada en edicions passades, però pensem que és prou interessant per fer-nos ressò i ajudar a promocionar-la.

Pels que no sapigueu de que es tracta, que ben pocs en deveu ser, la fotografia estenopeica és una de les tècniques més antigues per captar imatges. Es caracteritza per l’us de càmeres estenopèiques, en les que un forat minúscul fa la funció d’òptica, diafragma i obturador. El principi del que deriva aquesta tècnica és el de la cambra fosca.

Si us interessa el tema i voleu saber quins esdeveniments i activitats s’han previst per la jornada, ho podeu esbrinar visitant el web Pinhole Day. Com a mínim, podem participar en la proposta de fer una fotografia estenopèica i afegir-la a la galeria del Dia Mundial de la Fotografia Estenopèica. Com fer la foto? Doncs el primer que ens cal és una càmera estenopèica, és clar. Això no ha de resultar cap problema irresoluble, ja que ens la podem fabricar nosaltres mateixos amb materials tan humils i corrents com tetrabrics de llet, llaunes o modificant una tapa del cos d’una càmera d’òptiques canviables. Els recursos i tutorials sobre el tema que es poden trobar a Internet són virtualment inacabables, només cal invocar a Sant Google. I és que la fotografia estenopèica te més seguidors del que pugui semblar!

Si voleu provar a fer-vos la vostra pròpia càmera estenopèica o pinhole de 35mm, podeu consultar aquest tutorial a Flickr i descarregar-vos les plantilles necessàries. Un altre opció prou atractiva són les càmeres de Corbis, amb dissenys molt innovadors i atractius. I les retallables que venen al web curiosite.es tampoc estan gens malament!

Si sou més aviat mandrosos o teniu dues mans esquerres, sempre podeu resoldre el problema comprant una càmera ja feta, que també n’hi han, i d’autèntic luxe, com les que fabrica i ven ZeroImage. I si us ve de gust veure una sel·lecció de càmeres estenopèiques ben curioses, feu un cop d’ull a aquesta entrada del holga blog. Si us atreu més l’estil gòtic o gore, sempre us podeu inspirar en les creacions d’en Wayne Martin. En qüestió de gustos…

Ja ho sabeu, el proper diumenge 27 d’abril toca fer fotos per un forat!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.