avatar

X-Rite ColorChecker Passport: creació de perfils de càmera

Carta Color Checker Passport, de X-RiteEn Joan Boira ens ha cedit un nou article per la seva publicació. En aquesta ocasió, ens explica de forma pràctica i entenedora com fer servir el X-Rite ColorChecker Passport per preparar un perfil de color de la nostra càmera. Obtenir aquest perfil és la manera d’assegura-nos que la nostra càmera reprodueix fidelment els colors sota diferents condicions d’il·luminació.

Volem agrair a en Joan Boira la seva generositat al oferir-nos la possibilitat de traduir al català i publicar els seus texts. En Joan és assessor tècnic per fotògrafs i es dedica a la formació en fotografia des del 2002. Està especialitzat en donar cursos i tallers sobre calibratge del color de pantalles i impressores, sobre programes de tractament fotogràfic com Adobe Photoshop i Lightroom, així com en l’assessorament per l’optimització d’equips i flux de treball.

Us recordem que la X-Rite ColorChecker Passport es pot adquirir a la botiga d’espaifotografic.

Perfilat de la càmera amb X-Rite ColorChecker Passport

X-Rite, fabricant de solucions de calibratge, ven (entre altres) una carta de pegats de color anomenada Color Checker Passport. La seva finalitat és aconseguir un perfil de color amb la resposta cromàtica de la nostra càmera, amb un determinat objectiu i unes condicions de llum específiques, obtenint la màxima precisió de color, aprofitant la màxima gamma de reproducció que la nostra càmera sigui capaç de captar.

El paquet inclou:

 • La carta de color amb tres seccions:
  • Carta Color Checker Classic. Conté 24 pegats de color per realitzar perfils.
  • ColorChecker Passport, 24 pegats de color

  • Carta de Balanç de blancs. Imprescindible per fer un balanç de color abans de començar una sessió fotogràfica en format jpeg.
  • ColorChecker Passport, carta grisa

  • Carta de millora creativa. Agrupa els següents elements:
   • 10 pegats per a realitzar un balanç de blancs “fred” o “calent” en retrats o paisatges.
   • Carta ColorChecker-Passport, pegats per modificar el balanç de blancs

   • 8 pegats de colors espectrals (HSL), (permeten un ajust visual, quan no és possible generar un perfil de color, amb els ajustos de tonalitat (To, matís), saturació i lluminositat (en ajustos visuals el correcte calibrat del nostre monitor és imprescindible).
   • Carta ColorChecker Passport, pegats de colors HSL

   • 8 pegats amb una escala de grisos creixent en valors d’1/3 de valor “f”. El seu rang dinàmic és de 32:1 (5 obertures) aproximadament.
   • Carta ColorChecker Passport, pegats d'escala de grisos

 • CD amb programari per a la creació de perfils de cambra.
 • Cinta per portar-la penjada al coll.

Amb la carta Color Checker Classic podrem realitzar un perfil de color específic per a la nostra càmera i el nostre/s objectiu/s en una situació de llum determinada. Encara que, sense realitzar un perfil i amb un balanç de blancs precís, podem tenir una certa consistència en colors “difícils”, però no tindrem la mateixa fidelitat cromàtica, ni uniformitat amb diferents objectius, càmeres i fonts de llum.

La carta Color Checker Passport està pensada per donar el màxim rendiment utilitzant fotos en format RAW (o específicament en “DNG”). Per això ens ofereix dues solucions de programari, una a manera de plug-in per Adobe Lightroom i una altra, com a programa independent, per generar perfils dels arxius DNG, ja que si tenim formats RAW propietaris, com NEF, CR2, etc., els hem de convertir prèviament a DNG per a la creació del perfil).

No obstant això, si fem servir un format d’imatge que no sigui RAW o el nostre programa d’ajust/retoc no és suportat per l’aplicació de creació de perfils per a arxius DNG de X-Rite no podrem aplicar ni generar els perfils realitzables amb la carta de color. Els programes que el suporten a dia d’avui són: Adobe Lightroom i Adobe Camera Raw (amb Adobe Photoshop i Adobe Photoshop Elements).

El primer pas és fer una de les fotografies (abans, durant o després) de la sessió, a la carta ColorChecker Passport. No és imprescindible que cobreixi tota la superfície de la imatge. L’exposició ha de ser el més precisa possible, per evitar sub o sobre-exposició.

Foto inicial de la Color Checker Classic

Un cop tenim la foto (en RAW o DNG) de la carta Color Checker Classic, procedirem a fer-la servir amb el programari de X-Rite.

Creació del perfil amb Adobe Lightroom

El procés a seguir és el següent:

 1. Seleccionem la foto de la carta de color i corregim l’exposició, si és necessari. Si l’error d’exposició és massa elevat, perdent informació a altes o baixes llums, haurem repetir la presa.
 2. Foto de referència tractada amb Lightroom

 3. Exportem la fotografia. En el mòdul d’exportació seleccionarem l’ajust preestablert “Preestablecidos X-Rite/ColorChecker Passport”. A “Nombre de perfil DNG” posarem un nom descriptiu (per exemple D3s +24-70/2, 8 + flaix), perquè aquest ens indiqui les característiques de com hem obtingut el perfil.
 4. Exportem la foto de referència de la ColorChecker Passport

 5. Reiniciarem Lightroom.
 6. Seleccionarem les fotografies a les que ens interessi aplicar el perfil. Anar al mòdul de “Revelar” i en l’apartat “Calibrado de cámara” aplicar el perfil en l’apartat “perfil”.
 7. Sel·leccionem les fotografies i apliquem el perfil creat

 8. Premeu el botó “Sincronizar”, a la part inferior del panell de la dreta (del mòdul “Revelar”). Premeu el botó “no seleccionar res”, marcar la casella “Calibración” i posteriorment prémer el botó “Sincronizar”.
 9. Apliquem el perfil a un grup de fotografies amb la funció "Sincronizar"

A més d’aplicar aquest perfil a les fotos actuals, ens interessarà crear un ajustament preestablert per poder-lo utilitzar des de qualsevol carpeta, sense que contingui alguna foto amb el perfil aplicat per utilitzar com a referència per fer la sincronització.

El procés és:

 1. Seleccionar una foto a la qual, prèviament, li hem carregat el perfil.
 2. En l’apartat “Ajustes preestablecidos” (a la columna esquerra, del mòdul “Revelar”), prémer sobre el botó “+”.
 3. Preparem un ajust pre-establert per aplicar el perfil

 4. Premeu el botó “No seleccionar nada”, marcar la casella “Calibración”. En nom de l’ajust posar el nom de perfil DNG (per exemple “D3s +24-70/2, 8 + flash”). És recomanable crear una carpeta d’ajustaments per perfils en “Carpeta”. Posteriorment prémer el botó “Crear”.
 5. Preparem un ajust pre-establert per aplicar el perfil

En posteriors importacions de fotos al nostre catàleg, només haurem de seleccionar aquest ajust perquè s’apliqui directament sobre les fotos.

El perfil es podrà aplicar en el moment d'importar les fotos

Creació del perfil amb Adobe Photoshop

 1. Arrossegar-les (DNG) que contingui la carta de color al programari Color Checker Passport, si la foto està en format RAW, podem usar el nostre programari d’edició fotogràfica o el conversor Adobe DNG Converter (descarregable de forma gratuïta des del web d’Adobe) per convertir al format DNG.
 2. Conversor Adobe DNG

  Pantalla inicial del programa de perfilat

 3. Si els pegats de color no coincideixen amb la selecció realitzada pel programa, hem de recol·locar els punts verds (de les cantonades), que ha realitzat la selecció automàtica, perquè el programari reconegui correctament els pegats de color.
 4. El programa reconeix els pegats de colors

 5. Premeu el botó “Crea Perfil”.
 6. Creem un nou perfil de càmera

 7. Tancarem l’aplicació Color Checker Passport. I, si està obert, reiniciarem Photoshop, perquè actualitzi els seus perfils amb el nou que acabem de crear.
 8. Cal reiniciar Photoshop per actualitzar els perfils

 9. Iniciem Photoshop i obrim les fotos de la sessió, a partir de la qual hem creat el perfil de color, passant a Camera Raw.
 10. Iniciem Photoshop i obrim les fotos de la sessió

 11. Seleccionem la pestanya “Calibración de cámara”.
 12. Seleccionem la pestanya "Calibración de cámara"

 13. Seleccionem el perfil que acabem de crear.
 14. Seleccionem el perfil que acabem de crear

 15. Seleccionem totes les fotografies que coincideixin en tipus de llum, càmera i objectiu, i premem el botó “Sincronizar”.
 16. Seleccionem les fotografies i premem el botó "Sincronizar"

 17. Seleccionem “Calibración de cámara” i fem clic sobre “OK”.
 18. Seleccionem "Calibración de cámara" i fem clic sobre "OK"

Per aplicar aquest perfil a altres fotos, en un altre moment, ens interessarà crear un ajustament preestablert. El procés és:

 1. Amb una foto que tingui carregada el perfil, anirem a la pestanya de “Ajustes preestablecidos” i premerem sobre “Guardar ajustes”.
 2. Creem un ajust preestablert per aplicar el perfil

 3. Seleccionarem “Calibración de cámara” i “Guardar”.
 4. Creem un ajust preestablert per aplicar el perfil

 5. Assignarem un nom descriptiu i desarem.
 6. Creem un ajust preestablert per aplicar el perfil

Posteriorment, només haurem d’anar a perfil de cambra o ajustaments preestablerts, i seleccionar el del perfil. La diferència és que en “Ajustes preestablecidos” podem guardar més ajustos (balanç de color, saturació, correcció de aberració cromàtica, etc.).

Foto de la ColorChecker Passport, amb un perfil de color personalitzat

Agraeixo a Colour Confidence el material per a l’elaboració de l’article.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “X-Rite ColorChecker Passport: creació de perfils de càmera”

 1. Un article imprescindible meravellosament explicat. Moltes gràcies pel vostre esforç i especialment a Joan Boira.

 2. Un mol bon tutorial i ben explicat per “perdre la por” a usar la ColorChecker. Gràcies!

 3. Gràcies a vosaltres i a Espai fotogràfic, per la traducció!

  Aquets comentaris ajuden a continuar preparant articles.

  Joan Boira

 4. Per fi he aconseguit entendre la mecànica / funcionament de les cartes de calibració! Gràcies Joan!