avatar

La fotografia cartogràfica

Dues imatges de Terrassa. En la primera, l'Avinguda Abat Marcet encara s'havia d'urbanitzar. En la segona ja és visible el complex poliesportiu.L’estreta relació entre la fotografia i la cartografia es va descobrir fa ja molts anys, malgrat que en el seu moment les dificultats tècniques en van limitar molt les expectatives. Tot i això, l’ús de la fotografia en cartografia avui és ja fonamental, i no només això, sinó que s’ha popularitzat d’una manera impensable fa uns anys. Avui en dia, serveis com Google Maps o Google Earth s’han fet ja habituals de les llars on una mínima connexió a internet hi és present.

Però la tecnologia de Google encara no pot fer ombra a institucions que des de fa molts anys es dediquen a aquest tipus d’imatge, revisant i augmentant uns catàlegs que es defineixen per la qualitat, la història, la innovació i l’interès pel territori on treballen. En el cas de Catalunya, aquesta institució és l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Imatge infraroja del Parc d'Aigüestortes (ICC)Des de l’any 1984, l’ICC compta amb un equip propi de vols fotogràfics, i regularment actualitza el seu fons d’imatges verticals del nostre territori, elaborat a partir d’imatges a diferent altura, i amb diferents tractaments. A banda d’aquestes imatges, l’arxiu de l’ICC també aplega imatges antigues, elaborades a partir de 1946, i transferides a la Generalitat per part de les administracions que abans en tenien les competències.

L’arxiu de l’ICC, pel que fa a les fotografies aèries verticals, està format per 250.000 negatius, que s’agrupen en tres tipus: blanc i negre, color i infraroig. A més, bona part d’aquestes imatges són estereoscòpiques. Una de les característiques més importants és que les successions històriques permeten comparar les evolucions sofertes pel territori, i l’evolució de les ciutats.

Les imatges de l’ICC són consultables presencialment o per internet. Es pot sol·licitar-ne reproduccions, o bé descarregar-ne algunes de les imatges via web.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “La fotografia cartogràfica”

  1. La fotogrametria és la tècnica de fer mesures sobre fotos per tal d’extreure’n dades geomètriques i cartogràfiques. S’utilitza per a fer, no sols cartografia, sinó també per a l’arquitectura, l’arqueologia, l’agricultura, etcètera.
    El seu principal recurs és la fotografia estereogràfica. És a dir, d’una imatge en 3D (com aquestes del cine modern) se’n treu les dades suficients per a saber-ne les alçades i la posició de l’objecte que es vol cartografiar.

    Us honora molt el fet que hàgiu publicat un article sobre aquest camp de la fotografia tant poc proper al general.

  2. No recorde ara si fou el 1928 o el 1929 (em caldria tornar-ho a consultar), la revista Estampa recollia la notícia (foto inclosa) de que s’havia acompletat el mapa fotocartogràfic de Catalunya en la realització del qual havia participat el fotògraf barceloní Badosa (mestre de Centelles). Potser és una dada per a qui estiga interesat en aquest tema.