avatar

La Caja Azul 2ª Edició: ser fotoperiodista, una qüestió vital

La Caja Azul, reflexions al voltant de la fotografiaEn aquesta 2ª edició es torna a obrir La Caja Azul per endinsar-nos en la complexitat d’una decisió personal, íntima i de transcendència social: ser fotoperiodista.

Quins motius i inquietuds porten a una persona a dedicar-se al fotoperiodisme?

Darrere d’un bon reportatge queden amagats multitud de factors: sacrifici, concessions, dilemes ètics. Ser fotoperiodista o fotògraf documental suposa, en la majoria de casos, no diferenciar entre vida personal i professional. És interessant pensar com relaciona l’autor la pròpia existència amb la seva obra i amb la forma de desenvolupar-la, així com les motivacions que porten a una persona a voler deixar constància d’uns fets a través de les imatges.

L’èxit en el seu treball pot arribar per un reconeixement en forma de premi, per l’impacte social o perquè ha servit per canviar una realitat. Com entenen i manegen l’èxit d’un reportatge? En algunes ocasions, els fotoperiodistes es converteixen en involuntaris protagonistes de les seves pròpies històries, acabant a l’ull de l’huracà de l’opinió pública.

On estableix un fotoperiodista els límits ètics?

Obriran el debat les reflexions de dos grans professionals del fotoperiodisme, diferents en la forma i semblants en el fons. Dos estils molt definits de desenvolupar un mateix treball, bon exemple de la transició que està vivint el fotoperiodisme. Des dels recursos del fotoperiodista clàssic fins a la incorporació de les noves tecnologies i tendències al desenvolupament de la professió. Per a això comptarem amb el particular estil visual de Mattia Insolera, fotògraf italià guardonat en l’últim World Press Photo i amb Bru Rovira, reporter de La Vanguardia durant 25 anys que ha cobert multitud de conflictes bèl.lics. És autor de diversos llibres i ha estat reconegut amb premis com el Ortega i Gasset de Periodisme. Rovira s’autodefineix com un reporter de “carreteres secundàries”.

El públic podrà opinar i reflexionar amb els dos convidats. Un diàleg amb el fotoperiodisme en el qual molts acabaran preguntant: Vull ser fotoperiodista?

Data: 12 juny 2010
Hora: 10:00 a 14:00
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, c/ Regomir 3, Barcelona 08002 (veure mapa).
Entrada: Gratuïta, aforament limitat, és necessària la inscripció.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.