avatar

Mor Edith Shain

Edith ShainLa protagonista d’una de les fotos més conegudes, fins i tot per als profans de la fotografia, ens ha deixat a l’edat de 92 anys. Edith Shain era la infermera del petó que va immortalitzar Alfred Eisenstaedt, un dels pares del fotoperiodisme, durant la celebració del Dia de la Victòria.

Era el 14 d’agost de 1945 quan la població nord-americana celebrava el final victoriós a la Segona Guerra Mundial. Els novaiorquesos van sortir al carrer i, en un dels llocs més emblemàtics de la metròpoli de la costa est americana, Times Square, un soldat de la marina i una infermera es besaven apassionadament davant de tothom, i davant la càmera del fotògraf Alfred Eisenstaedt. Pocs dies més tard la imatge feia la volta al món amb la revista Life.

La fotografia va esdevenir una icona de la victòria dels aliats i durant tres dècades es va desconèixer la identitat dels protagonistes. Edith va escriure al fotògraf la dècada dels 70 per dir-li que era ella la noia de la fotografia. Tot i que fins a tres dones han afirmat ser la infermera fotografiada i s’han disputat aquest honor, la creença més estesa és que es tractava d’Edith Shain. Mai s’ha sabut amb certesa qui era el soldat.

"V–J day in Times Square" d'en Eisenstaedt, portada de LifePel que sembla, ni el soldat ni la infermera es coneixien. Tot hauria estat un acte espontani en l’ambient d’eufòria i embriaguesa que es respirava. El soldat hauria pres la noia, l’hauria besat i s’haurien separat. Edith explicava que havia deixat, tota feliç, fer-se el petó per un soldat que havia lluitat pel seu país.

Des de fa un temps que cada any, el 14 d’agost, es reuneixen persones a Times Square per a repetir un dels petons més famosos, juntament amb el de Robert Doisneau.

Edith Shain moria aquesta setmana a la seva casa a l’altra punta del país, a la ciutat de Los Angeles.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.