En la primera part havíem definit la disciplina del Paisatge Astronòmic i havíem parlat de fotografiar les traces dels estels en el seu moviment en l’esfera celeste. En aquesta segona part ens ocuparem de com “aturar els estels”.
Per evitar les conseqüències de la rotació terrestre a les nostres fotografies tenim diferents estratègies. Si disposem d’una càmera de primer nivell i un gran angular lluminós, això fins i tot es pot fer utilitzant una sensibilitat molt elevada. Però en cas que només disposem d’un equip de gama mitjana ens faran falta altres tècniques.
La primera solució consisteix en realitzar una sèrie de fotografies de curta exposició i després promitjar-les amb software. Com el senyal (la llum dels estels) sempre és el mateix però el soroll és aleatori, aconseguirem reduir aquest últim de forma més notable com més fotografies tinguem. El software s’ocuparà d’alinear les imatges per tal que les estrelles siguin al seu lloc.
La segona solució serà utilitzar una muntura equatorial com les que s’usen en astronomia. Aquest mètode però, no és massa pràctic, ja que degut al seu volum i pes, no les podrem portar fàcilment als llocs on anem a fotografiar. Aquest problema l’han tingut altres astro-fotògrafs i s’hi han trobat solucions consistents en muntures de seguiment casolanes de molt baix preu. Utilitzar l’enginy en aquest cas ens donarà molt bons resultats quan usem objectius angulars, on el seguiment és menys crític.
Es pot dir que la disciplina del Paisatge Astronòmic conté més secrets dels que un es pot imaginar d’entrada. La seva pràctica comportarà la troballa de solucions a les seves dificultats i el temps i l’aprenentatge ens garantirà més èxits en l’obtenció de les fotografies imaginades.
Els autors d’aquest magnífic tutorial en dues parts, en Manel Soria i en Jordi Busqué, organitzen un taller de fotografia de paisatge astronòmic a Vacarisses (Barcelona) els dies 18, 19 i 20 de juny. Per conèixer els detalls d’aquest curs visiteu tallerdepaisajeastronomico.
Per a qui vulgui conèixer de primera ma l’experiència d’un dels autors d’aquest article, en Jordi Busqué, pot anar a la xerrada i projecció de fotografies (gratuïta) que es titula: Sud-Amèrica: A la recerca de l’aventura.
José-Angel
dijous, 3 de juny de 2010 a les 18:47
Cal felicitar als autors d’aquests tutorials perquè són molt inspiradors i donen ganes d’agafar la càmera i sortir de nit a fotografiar (com vam fer a Àger, recordeu?) És una pena no poder assistir a aquest taller que ha de ser molt interessant!