avatar

Strobisme pioner? Stonehenge a la llum del flaix

Stonehenge de nit, sota la llum d'un flaix (H. Edgerton, 1944)Aquesta imatge nocturna de Stonehenge podria ser considerada una de les primeres fotografies Strobist, si us fa gràcia considerar-la així. Sembla ser que en Harold Edgerton, un dels pioners de la fotografia estroboscòpica, va fer una singular fotografia nocturna del cèlebre monument prehistòric de Stonehenge a l’any 1944. Segons els autors del llibre “Stopping Time”, aquest va ser un encàrrec relacionat amb uns experiments d’aplicació militar.

El procediment que va aplicar en Edgerton per il·luminar l’agrupament de pedres va ser ben singular: un avió va el sobrevolar en plena nit, i el va banyar amb la llum d’un flaix de 50.000W per segon, des d’una alçada de 450m. En el moment precís, Edgerton va fer la foto amb la seva càmera de manxa de butxaca. Imagino que si havia alguna sargantana entre les pedres, devia quedar ben socarrimada! La idea era provar als comandaments de les forces aliades les possibilitats de la fotografia de reconeixement nocturna. Es va triar el conegut monument per que la seva posició era prou remota per no atreure l’atenció sobre l’experiment dels militars.

Aprofitem per comentar-vos que les fotografies de Harold Edgerton s’exposen a Madrid durant el PHotoEspaña 2010, a la BBVA Sala de Exposiciones AZCA (Paseo de la Castellana 81, Madrid, veure plànol) fins al 25 de juliol.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.