avatar

Velles histories de Castella la Vella

Fotografia de Ramon MasatsJa és disponible al public el segon volum de Palabra e Imagen, la mítica col·lecció recuperada per La Fàbrica Editorial, seguint l’ideal creat per Esther i Oscar Tusquets el 1967: unir a grans mestres de la literatura i la fotografia.

En aquesta ocasió, es tracta de Viejas historias de Castilla la Vieja, del recentment difunt Miguel Delibes, retrat fidel, i de vegades crític, de la seva Castella natal, il·lustrat amb el particular i elegant estil del fotògraf Ramon Masats. L’obra de Delibes descriu la Castella dels anys 60 i la seva gent, resumida en pobles de tova i planes de cereals, retratades pel fotògraf barceloní en una de les nombroses col·laboracions que va protagonitzar al costat del novel·lista val·lisoletà i que ara veuen la llum amb el mateix format de llavors.

Isidoro, el protagonista del llibre, ha emigrat del món rural a l’urbà i “tiene el pueblo en la cara“. Els seus modals i pensaments camperols dificultaran la seva dilució entre les multituds anònimes de la ciutat i, alhora, permetran que la seva memòria rescati l’univers del qual prové i del que mai aconsegueix desvincular-se. Quan torna al seu poble, rememorarà els esdeveniments que ha viscut, la vida.

El relat de Miguel Delibes està dividit en 17 capítols escrits amb una natural i rica prosa que, a més, denoten el profund coneixement de l’entorn geogràfic que configuren els petits pobles de La Meseta. Aquesta història, en mans de l’escriptor, es converteix en un exercici magistral de literatura.

El fotògraf Ramon Masats, d’altra banda, amb el seu particular i magistral estil, traça una narració paral·lela al text de Delibes, en entremesclar el reportatge gràfic de Castella amb la ficció narrativa de la història.

Les 32 fotografies de Masats construeixen un retrat de llum i ombra d’uns llocs que bé poden ser aquells que el protagonista del text de Delibes recorda, però que també porten dins tots els pobles de l’imaginari.

Viejas historias de Castilla la Vieja
Miguel Delibes y Ramón Masats
120 pàgines
ISBN: 978-84-92841-51-6
PVP: 29€

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Velles histories de Castella la Vella”

  1. […] d’aquesta edició del Concurs Mensual EF, l’eventide rebrà un exemplar del llibre Viejas historias de Castilla la Vieja, un magnífic recull de textos de Miguel Delibes acompanyat amb fotografies de Ramon Massats, de la […]