avatar

Fotografia en color en temps de vaques magres

Indigents recolectors de pèsols a Califòrnia, mare de set fills. (foto: Dorothea Lange)Corren temps de crisi i les coses s’han posat força difícils per a molta gent. Després del desgavell mundial provocat pel frenesí especulatiu i l’avarícia dels agents financers, ara ens toca pagar els plats trencats una mica entre tots. Retallant despeses i incrementat la càrrega impositiva, els governs intenten sortir-se’n, amb millor o pitjor fortuna. De totes maneres, sempre cal considerar que tot plegat podria anar encara pitjor, sense que amb això pretengui banalitzar un tema que, per a molts, és ben dramàtic.

Tot hems sentit parlar de la crisi que es va batejar amb el nom de “La Gran Depressió”. Aquesta va ser una greu crisi econòmica mundial que es va perllongar durant la dècada anterior a la Segona Guerra Mundial, amb una durada variable, depenent del país afectat, però a la majoria va començar al voltant de 1929 i es va estendre fins a finals de la dècada dels anys trenta o principis dels quaranta. De fet, va ser la crisi més llarga en el temps, més profunda i la que va afectar a més països de les sofertes al segle XX.

Es considera que la Gran Depressió, de manera similar a la crisi que patim actualment, es va originar als EUA, a partir de la caiguda de la borsa del 29 de octubre de 1929 (conegut com a Dimarts Negre), després d’una dècada de creixement econòmic, increment de l’endeutament i especulació borsària, amb beneficis ràpids i fàcils. Ràpidament es va estendre a gairebé tots els països del mon amb conseqüències ben nefastes. A Europa, per exemple, va propiciar l’aparició del nacional-socialisme i l’arribada al poder d’Adolf Hitler.

Una de les iniciatives governamentals per lluitar contra la crisi als EUA va ser la creació de la Farm Security Administration, que va actuar en diversos fronts per tal d’ajudar a les famílies de l’entorn rural, especialment afectat per la Gran Depressió. No ens voldríem repetir,  ja que sobre la FSA i sobre el projecte Introducing America to Americans ja ens n’havia parlat en JordiPM. De la Dorothea Lange, una de les fotògrafes contractades per la FSA,  també en sabem força coses, gràcies a aquest article d’en Foster.

La familia Caro Caudill sopant al seu refugi. Pie Town, Nou Mèxic (foto: Rusell Lee)

En aquesta ocasió volem atreure la vostra atenció sobre una sel·lecció d’imatges que resulten particularment interessants ja que són en color, cosa no gaire comú a l’època. Les podeu veure visitant aquest article de pLOG, la secció de fotoblogs del diari en línia denverpost.com. També podeu trobar fotografies similars en aquest àlbum de Flickr, organitzat per la Biblioteca del Congrés dels EUA.

SI us ve de gust veure’n algunes de les clàssiques, en blanc i negre, podeu examinar aquesta tria de favorites de la FSA/OWI, també a Flickr. Però si us en voleu fer un bon fart, llavors no hi ha res com anar a la font, que en aquest cas seria el propi web de la Biblioteca del Congrés. Per facilitar les coses, aquí trobareu la cerca de fotografies ja resolta.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Fotografia en color en temps de vaques magres”