avatar

Veïns i turistes

Ha arribat l’estiu, època en què la majoria de les persones fan vacances, viatges en què es fan moltes fotos dels llocs visitats. I què és el que fotografia més la gent de les grans ciutats? Aquesta és la pregunta que es va fer Eric Fischer quan va decidir agafar l’ordinador i fer un recompte de fotografies penjades a internet. No valorarem la banalitat d’aquesta tasca. Simplement per la curiositat de veure els resultats, en fem referència a espaifotografic.

Locals and Tourists és el projecte d’Eric Fischer en el qual ha volgut representar en un mapa què fotografien els turistes i què els habitants de les grans ciutats visitades pels primers.

Venècia. En vermell el que més visiten els turistes.Per a fer-ho ha agafat les dades de geolocalització de les fotografies penjades a llocs com Picasa o Flickr i, amb un programa informàtic que es va fer ell mateix, ha pintat un punt a les coordenades de cadascuna, superposades al plànol de la ciutat on han estat fetes. Si la fotografia l’ha fet un turista el punt és de color vermell i si l’ha fet un local és blau. Quan no ha pogut determinar en quin dels dos grups posar l’autor, ha pintat el punt de color groc.

La forma de considerar algú coma turista o local va ser una mica arbitrària. Primer va agrupar totes les fotos per autor, data i ciutat. Si un autor tenia fotos de la mateixa ciutat fetes durant un període continu d’un mes o més llarg, era considerat un habitant de la ciutat. En una altra ciutat, on hi passa menys temps, és considerat turista. Faltaria veure quants estudiants d’Erasmus han estat considerats locals durant el mig any que han estat a Barcelona.

L’efecte és semblant als dels mapes de calor, la diferència és que en aquest cas, es veu com els turistes es mouen pels llocs turístics, mentre que els habitants de la ciutat es mouen (i fan fotos) per altres llocs.

Barcelona. En vermell el que més visiten els turistes.

És curiós veure com ciutats com Venècia o Las Vegas semblen fotografiades única i exclusivament per turistes, igual que llocs com la Torre Eiffel o l’Estàtua de la Llibertat. A d’altres metròpolis, com Tokyo o Los Angeles, que no tenen un centre neuràlgic tan marcat, les fotografies estan més repartides en el mapa i amb una presència major de “fotògrafs locals”.

El cas més proper a nosaltres és el de la ciutat de Barcelona. No cal que ens ensenyin el mapa per adonar-nos que les Rambles i Plaça Catalunya, el Parc Güell, la Sagrada Família, l’Avinguda Reina Maria Cristina, Montjuïc i el Camp Nou són els punts calents més fotografiats pels turistes.

Locals and Tourists és l’evolució d’un projecte anterior, Geotaggers’ World Atlas, els mateixos mapes de ciutats en què s’ha marcat on s’han fet les fotos, sense distingir-ne l’origen. Aquests serien els termòmetres reals de què és més fotografiat, mentre que Locals and Tourists diu què és més visitat pels (suposats) turistes.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Veïns i turistes”

  1. molt ben trobat això. m’he quedat bocabadat!
    gràcies gael.