avatar

Andreas Gursky, el fotògraf més cotitzat.

Seguint la línia de fotògrafs relacionats amb els hereus del moviment Nova objectivitat, no podíem deixar de parlar d’un dels fotògrafs més importants del panorama artístic contemporani.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Va néixer a Leipzig el 1955 i influenciat pel seu pare, fotògraf industrial, es va formar amb Otto Steiner primer i desprès amb el matrimoni Becher. Va començar a ser reconegut juntament amb els seus companys d’estudis Candida Höfer, Axel Hütte, Thomas Ruff i Thomas Struth, als anys 80.

Gursky comença amb un estil semblant als dels seus mestres, a mitjans dels 80 pren altres camins i és el 1990, que arran d’un viatge a Tokio, les seves fotografies canvien radicalment.

L’obra de Gursky és un anàlisis del comportament social actual. Els seus motius són les grans aglomeracions humanes, la irrellevància i l’anonimat en un món de globalització, tecnologia i serialització. Una mirada realista però abstracte, freda i asèptica sobre la condició humana.

Les seves imatges són plenes de colors i de detalls, de dimensions enormes, de varis metres d’amplada i alçada. Habitualment treballa amb càmera de banc òptic però utilitza els sistemes digitals per a poder engrandir encara més les seves imatges, al contrari d’altres dels que hem anomenat o ho farem, més puristes i que no utilitzen mètodes digitals.

99-Cent-II,-Diptych-d'Andreas-GurskyAlgunes de les seves fotografies han estat comparades amb quadres de Gerhard Richter, el pintor viu més cotitzat (alemany i també vinculat a la Kunstakademie de Düsseldorf). No en va, ell te l’honor de ser el fotògraf més cotitzat també, doncs el febrer de 2007 una fotografia seva, 99 Cent II, Diptych, (la imatge de la dreta) es va convertir en la més cotitzada de la història, al vendre’s a la casa de subhastes Sotheby’s per 3.329.053 US$.

Si voleu veure més sobre la seva obra, podeu mirar aquí i aquí hi ha un vídeo on hi apareix el propi autor i un bon recull de les seves fotografies.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “Andreas Gursky, el fotògraf més cotitzat.”

  1. No et deixis res al tinter, Pep. Gaudeixo molt amb la presentació dels fotogràfs i les seves obres, encara que no ho digui cada vegada.

  2. Gràcies, Pep. Després de cinc anys al món dels fotoblogs crec que molta gent contesta amb opinions molt de quedar bé, poc compromeses.
    A mi m’agrada molt espaifotogogràfic, hi ha molt bon nivell i per això m’atreveixo a discrepar sempre amb formes educades i bon llenguatge (hi cada blocaire maleducat per la web!).

    Respecte a aquest autor, no m’acaba d’entrar. No es una opinió objectiva, és un feeling subjectiu. És el mateix que em passa amb Tàpies, Carlos Saura (com a pintor ) o El Greco. Són figures consagrades mundialment però tenen alguna cosa (subjectiva i no raonada) que no em fa disfrutar estèticament.
    Salutacions.