avatar

De cara i de perfil

Martin Luther King Jr., detingut el 1956 per "conspiració per a organitzar un boicot il·legal dels autobusos"Ho veiem sovint a les pel·lícules de gàngsters: què és el primer que es fa quan s’empresona a algú? Fotografiar-lo! Sembla ser que això és així ja des del segle XIX, i als EUA es diu que el pare d’aquest gènere fotogràfic fou el detectiu Allan Pinkerton, interessat en tenir imatges dels delinqüents per si mai calia editar els famosos cartells del “Wanted”.

La fotografia carcerària, en el món anglosaxó, ha rebut fins i tot una denominació pròpia: mug shot. I és que, en llocs com els Estats Units, aquest tipus de fotografia forma part de l’imaginari col·lectiu, bé a causa del cinema, bé a causa d’una curiosa prescripció legal, que afirma que els mug shots són… de domini públic!

La primera conseqüència d’això és que els tabloides americans corren per a obtenir aquestes imatges cada vegada que algun famós és detingut. Un cantant de rock, una estrella de Hollywood o un polític, detinguts per qualsevol motiu, saben perfectament que la imatge fotogràfica que els prenguin arribarà a totes les llars del país en qüestió d’hores.

Alhora, la col·lecció i la recerca de mug shots històrics ha empès a l’aparició de llibres, i pàgines web centrades en aquestes fotografies, no només provinents dels EUA sinó també d’altres països, amb imatges, per exemple, de les detencions de Martin Luther King Jr., dels joves Stalin, Trostky i Lenin, o de cantants com Elvis Presley o Sinatra.

Així que, ja ho sabeu: feu bona cara!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.