avatar

Des de Russia, en colors: autocroms de Sergey Prokudin

Russia fa un segle en autocroms, al The Big Picture (boston.com)Una de les coses que varen perseguir els precursors de la fotografia des del seus inicis amb més insistència va ser, probablement, la reproducció més acurada possible de la realitat. Aviat, varen tenir clar que l’enregistrament fidel del color era una fita inel·ludible. Conquerir aquesta dimensió de la imatge fotogràfica, el color, que ara ens resulta tan familiar i assequible des del punt de vista fotogràfic, va suposar enormes quantitats d’esforç, dedicació i enginy. El problema no era només poder fotografia en color, sinó que això fos relativament senzill, d’aplicació pràctica i no el resultat de complexos i cars procediments alquímics, per dir-ho així.

L’autocrom, del que ja hem parlat en diverses ocasions anteriorment, va ser una de les tècniques que més èxit va assolir, quant a la qualitat dels resultats. Aquesta tècnica no era senzilla ni assequible quant a la fabricació dels materials, però els resultats eren d’una qualitat notable i això va garantir el seu èxit. De fet, encara ara resulten sorprenents i admirables moltes de les fotografies fetes per aquest procediment. A pesar dels seus inconvenients i limitacions, com la necessitat de temps d’exposició molt llarg, l’autocrom va constituir un gran avenç per la tècnica fotogràfica i es va fer servir per documentar extensivament fets tan rellevants com la I Guerra Mundial.

Feta aquesta introducció, vull cridar la vostra atenció sobre un de les figures claus de la història de la fotografia, especialment notable per les seves fotografies amb la tècnica de l’autocrom. Es tracta de Sergey Mikhailovich Prokudin-Gorskii, del que també ens va parlar en jordipm fa algun temps. En aquesta ocasió, no vull pas redundar en les explicacions d’en Jordi ni en les informacions que podeu trobar a EF i altres webs sobre l’autocrom en general i en Prokudin en particular. El que vull és comentar-vos que la gent del boston.com, en la seva secció dedicada a la fotografia The Big Picture, ens ofereix l’oportunitat de gaudir d’una magnifica sel·lecció d’autocroms realitzats per Prokudin.

Us transmeto doncs la invitació, de part de The Big Picture, per viatjar en el temps i per fer un cop d’ull al que era Russia en el temps del Tsar Nicolau II, a principis del segle XX. Aprofitant que potser a la nit refresca una mica, si us és possible i us abelleix us podríeu servir un vodka ben glaçat per ambientar una mica el viatge. Si ho feu així, doncs Na zdorovje!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.