avatar

Edward Burtinsky, paisatges transformats

Paisatge per Edward BurtinskyEdward Burtinsky és el penúltim d’aquests nous paisatgistes dels que n’havia fet una tria, l’últim lloc el guardo per en Joel Sternfeld. Té moltes coses en comú amb els que ja han anat sortint: l’ús de càmera de plaques i pel·lícula, grans dimensions de les còpies i sobretot la temàtica, la petjada de l’home a la natura.

Però en aquest cas podríem dir que s’hi aprecia més implicació, que la seva obra no es distant ni asèptica com en el cas d’altres autors citats.

La seva tècnica es impecable, llum, color, composicions… tant que potser podríem dir que aquí radica el mèrit, que hi puguem veure bellesa en els motius triats.

Burtinsky vindria a ser l’antítesi dels grans paisatgistes de mitjans del segle XX, els de la línia del col·lectiu f/64, que buscaven sobretot el paisatge idealitzat.

Va néixer el 1955 a Canadà, d’ascendència ucraïnesa i es dedicava a la fotografia de paisatge fins que el 1981, gràcies a un encàrrec va desplaçar-se per equivocació fins a unes mines de carbó, des d’aquest fet fortuit, en les seves fotografies hi veiem paisatges profundament modificats. La creu de tot el nostre progrés, el preu que hem de pagar per mantenir la societat del benestar.

Està fent alhora projectes sobre mines, canteres, vessaments, línies ferroviaries i potser el més extens, un que s’anomena Oil, del que s’en a fet un llibre i que reflexa el problema del petroli, des de la seva extracció al seu consum desmesurat. A les seves fotos, sovint l’escala humana sembla ben petita, com en el cas de les fetes a la mastodòntica Xina i la transformació que ha sofert aquest país en el seu afany de convertir-se en la fàbrica del món.

Aquest darrer treball a Xina va convertir-se en un documental dirigit per Jennifer Baichwal sobre Burtinsky i la seva obra titulat Manufactured Landscapes, que va guanyar el Festival de Toronto, els premis Genie i va ser nominada al gran premi del jurat de Sundance. El que veieu a continuació és el trailer oficial de la pel·lícula.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Instal·lacions industrials, Edward BurtinskyBurtinsky però no vol fer activisme mediambiental amb les seves imatges. Ell mateix diu: tinc la meva opinió, per suposat, però no deixo que es converteixi en el centre de les fotografies. No vull crear punts de vista polititzats, sinó oferir un plantejament mes meditatiu i que sigui el públic el que veient les imatges en tregui les seves conclusions… Estudio amb molt de deteniment la construcció de la imatge. Sempre treballo en gran format i puc tornar cinc o sis vegades al mateix lloc per buscar la llum adequada.

Es podria escriure molt al voltant de l’obra de Burtinsky, però estic segur que el millor es que s’us hagi obert la curiositat i investigueu pel vostre compte. A internet trobareu infinitat de material.

En aquest vídeo d’una de les conferencies TED, apareix el propi autor parlant de la seva obra. També hi podeu veure molts dels projectes seus que no hem mencionat però que son igualment interessants.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Edward Burtinsky, paisatges transformats”

  1. El video es mereix ser visionat! Son unes fotos espectaculars, que en gran part documenten el canvi radical que està patint Xina. Encara que el discurs es en anglès, s’enten molt bé, ja que s’expresa de manera molt planera.