avatar

Les forces de la natura

Darlene Sheehy recull coses de la seva cuina, després d'un tornado (The Big Picture, bosto.com)La nostra espècie tendeix a creure’s que, en gran part, ha dominat les forces naturals. La nostra tecnologia, la capacitat industrial i la rapidesa amb que hem estès la nostra presència sobre el planeta, només comparable a la velocitat amb que l’estem consumint, ens fan pensar que som una mena d’elegits, uns privilegiats destinats a sotmetre la Natura i la resta dels éssers amb els que compartim la Terra.

Estem de lloguer però som uns inquilins indesitjables, bruts, irresponsables i sorollosos. No cuidem el lloc on vivim, l’enlletgim, actuem com si fos nostre i no el volguéssim, com si no l’haguéssim de compartir ni tan sols amb els altres de la nostra mateixa espècie, com si hagués de durar per sempre a pesar del nostre afany per malmetre’l i deixar-lo cada cop en pitjors condicions pels que vinguin desprès. És ben cert que, en molts sentits, som com una perillosa malaltia infecciosa. El càncer del nostre planeta!

Però de tant en tant, la Natura que creiem doblegada als nostres peus s’ens revela i ens posa al lloc que ens correspon. Només cal una bona tempesta, un terratrèmol, una riuada, unes pluges més intenses del que és habitual, qualsevol fenomen meteorològic o geològic de certa intensitat, per que la fantasia de omnipotència i domini que ens hem construït es desplomi com un castell de cartes i ens trobem nuus i desvalguts davant de poders que ens superen.

El Katrina arrenca el sostre d'un restaurant a Kenner, Louisiana (The Big Picture, boston.com)Amb un esclat d’ira incontenible, de sobte les forces del nostre món fan prou evident les febles criatures que som, que les nostres magnífiques creacions són ben efímeres, sobre tot si deixem de contemplar-les sota la nostra ridículament breu escala temporal.

The Big Picture ens ofereix una mostra en imatges de la cara més ferotge del nostre món, de la seva potència i la nostra fragilitat. També hi dediquen una galeria als efectes devastadors de l’huracà Katrina, que fa cinc anys va castigar sense pietat el sud i centre dels EEUU, provocant enormes danys a Florida, Bahamas, Louisiana i Mississippi. Recordem l’assolament que va causar a New Orleans! Són exemples de la fúria dels elements i dels seus efectes: huracans, tornados, calamarsades, tempestes, llamps… Veient el seu poder destructiu, és fa ben evident que som ben poca cosa, per molt que ens vulguem creure.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Les forces de la natura”

  1. La primera fotografia es impactant. Una cuina sense sostre, bufa. Ara que posats a filar prim, amb aquesta solució constructiva de coberta… ains.

  2. Impressionant reportatge fotogràfic sobre els efectes del Katrina. El poder destructor de la natura es fa present en cada imatge. I la capacitat dels humans per refer allò que les aigües es van endur també es fa palesa en moltes imatges que mostren un abans i un després.
    Comparteixo amb l’autor d’aquest article tot el que diu. Som una força destructora implacable però la natura encara té més recursos i pot ser-ho més. És qüestió de temps que Gaia es desfaci de nosaltres, com ja fa anys va predir James Lovelock.