avatar

Nienke Klunder: una artista amb mil cares

Nienke Klunder, una artista amb mil caresNo sé ben bé la causa però, sense que hi hagi cap voluntat en un sentit o en un altre, m’adono que no hem fet gaires referències a dones fotògrafes. Potser no hi han tantes com homes, cosa que em costa de creure, o potser no assoleixen tant ressò mediàtic com els seus col·legues del sexe oposat, cosa que em sembla més creïble. Especialment considerant com funciona, en termes generals, aquest món nostre: és més aviat androcèntric, per dir-ho suaument.

En qualsevol cas, encara que tampoc pretenc fer un al·legat pro-feminista —els “ísmes” en general em produeixen urticària—, vull trencar una mica aquesta dinàmica convidant-vos a conèixer l’obra d’una fotògrafa actual. No es tracta d’un simple acte de discriminació positiva o super-compensació. És que la feina d’aquesta artista multi-disciplinar, la Nienke Klunder, m’ha impressionat. Parlant concretament de la seva vessant fotogràfica, m’ha semblat diferent, atrevida, transgressora, fresca, divertida i un quants adjectius per l’estil que ara mateix no em venen a l’esment.

Les sèries d’aquesta fotògrafa no són entreteniments trivials: són reflexions despietades, crítiques càustiques dels mecanismes, estereotips, prejudicis i automatismes de la nostra societat; en la que primen valors d’aparença física, estatus socioeconòmic, superficialitat, possessions materials i consumisme. Però sempre alleugerides amb cert punt d’humor. Això sí, salpebrat amb una bona dosi d’amarga ironia.

Un dels trets més singulars de les fotografies de Nienke Klunder és la model: és sempre la mateixa, increïblement versàtil i camaleònica, capaç de transmutar l’aspecte i representar mil i un personatges. I a més, amb un nivell de complicitat i intimitat amb la fotògraf més enllà del que fora normal. És lògic, si considerem que model i fotògrafa són la mateixa persona!

Probablement tots estarem d’acord que la fotografia pot adoptar les més diverses formes i no cal invalidar cap d’elles en relació a les altres, ja que cada manifestació té una raó de ser i compleix una funció. Acceptat això, la veritat és que cada cop em ve més de gust veure fotos de gent que té coses a explicar i que no es limita a construir imatges d’estètica eficaç i ajustats al gust de la majoria. I em penso que Nienke Klunder, amb les seves fotos, diu coses que val la pena escoltar.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris8 comentaris a “Nienke Klunder: una artista amb mil cares”

  1. Flickr es un magatzem és cert. La fotogràfa que us he convidat a visitar és efectista també és cert.
    Però he dit que s’havia de vistar amb atenció. Vull dir, proveu de fer-vos 400 autoretrats o més com ha fet ella. Encara qeu sigui com a exercici d’estil.
    Per cert en un dels autorretrats, figura una terrible malaltia que l’està consumint amb tota cruesa. S’ha de tenir un parell per fer-se un self així.
    Dit aixìo en línies generals crec que teniu força raó.

  2. Gràcies pel teu comentari, angel c. M’alegro que hagis trobat tan interessant la feina d’aquesta fotògrafa com m’ho va semblar a mi. També t’agraeixo que el teu comentari s’ajusti al tema de la meva entrada.

  3. M’ho he mirat amb temps i tranquilitat i he quedat impressionat. Quina capacitat camaleonica d’adaptació a estils diferents de vestir provinents d’estrats socials de lo més variat. Increïble! Això demana una capacitat d’observació fora de lo comú i una obsessió pel detall només a l’abast dels més motivats. De seguida m’ha vingut al cap l’obra de Cindy Sherman.