avatar

Stephen Shore, fotògraf precoç i pioner del color

Després dels articles sobre els Becher i l’exposició New Topographics, vaig pensar que estaria bé fer una ressenya dels autors més significatius que podríem dir que estan dins d’aquest estil de fotografia.

Stephen Shore serà el primer perquè és un dels que directament va participar a l’exposició New Topographics, pel seu bagatge i per ser un dels pioners en utilitzar el color. Recordem que fins aleshores només Eggleston havia utilitzat el color per a fotografia mes enllà de la moda o la publicitat.

No voldria excedir-me en l’extensió d’aquests articles, sinó que servissin només per despertar-vos la curiositat i convidar-vos a conèixer aquests fotògrafs tot indagant pel vostre compte. Per això tampoc hi han masses referències, ja que no us costarà gaire de trobar-ne.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Shore va néixer a Nova York l’any 1947 i ben aviat, als 6 anys, va tenir contacte amb el món de la fotografia. Quan tot just tenia 14 anys, Edward Steichen, que aleshores era l’encarregat de fotografia del Metropolitan Museum of Art de Nova Y0rk (MOMA), va reconèixer el seu talent i li va comprar 3 fotografies. Als 16 anys va conèixer Warhol i va freqüentar el seu estudi realitzant moltes fotografies de l’ambient creatiu que l’envoltava i als 24 anys Shore va exposar en solitari al MOMA, essent el primer o segon (segons les fonts) fotògraf viu a poder tenir aquest privilegi.

Al 1972, influenciat per un llibre que havia rebut de menut, American Photographs de Walker Evans, va fer una viatge de Manhattan a Amarillo, observant i fotografiant pobles, motels de carretera i escenes banals de l’Amèrica rural. Per aquesta serie, American Surfaces, va aconseguir una beca Guggenheim i l’obra va ser exposada al Moma de NY.

El seu llibre Uncommon Places, amb fotografies també d’aquesta època i fins el 1982, any en que es va editar, continua essent tot un referent per a molts. També es autor de The Nature of Photographs, un assaig sobre com funciona la fotografia a nivell visual, que aquí s’ha editat amb el nom de Lección de Fotografia. Te un gran nombre de llibres publicats, ha rebut molts premis i la seva obra està a molts museus i centres d’art. Des de 1982 es professor de fotografia del Bard College a Massachusetts.

Podríem dir que la fotografia de Shore es asèptica, potser fins i tot envoltada d’una freda objectivitat. Segurament si ens el trobéssim pel carrer fent alguna fotografia el que més ens sorprendria seria el seu equip (en el vídeo ho veureu). Treballa amb càmera de plaques de 8×10”, que equival a 20×25 cm. Aquest és un tret comú en tots aquests fotògrafs i els permet fer ampliacions realment grans on poder apreciar la copia amb tot detall, com un element indissoluble del fet fotogràfic, apart del que comporta com a filosofia de treball i de la limitada intervenció en el procés posterior a la presa.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Stephen Shore, fotògraf precoç i pioner del color”

  1. Gràcies pel video. Molt interessant.

  2. […] galeria, no he pogut evitar establir certa connexió entre el seu estil i el de fotògrafs com Stephen Shore i el matrimoni Becher, sobre els que recentment ens parlava en […]