avatar

Netejes del sensor, senzilles i econòmiques

Buscant informació sobre el procés de neteja de sensors, vaig ensopegar amb aquest magnific article de’n Sergio de la Torre. Està fet amb ànim de desmitificar una mica el que tanta por fa a la majoria i ens demostra que els fabricants s’aprofiten del desconeixement per a vendre’ns productes fàcilment substituïbles per altres molt més senzills i a l’abast de tots.

Com que l’article està ben detallat i explicat no calia fer-ne cap altra. Vaig demanar-li al Sergio si podia traduir-lo i reproduir-lo a la pàgina d’espaifotografic. En Sergio de la Torre molt amablement em va donar el seu permís i per tant, si en traieu profit li heu d’agrair a ell, ja que el mèrit és seu.

Podeu veure l’article original a la seva web.

La neteja del sensor en 10 Passos, de’n Sergio de la Torre

Consideracions prèvies:

 • El sistema que explico l’he fet servir unes 20 vegades i MAI he tingut cap problema.
 • No obstant això, obra sota la teva llibertat i responsabilitat.
 • Els serveis tècnics i fabricants de productes de neteja per a sensors s’aprofiten de la por exagerada dels usuaris, posant uns preus desorbitats a aquests productes. La por és lliure, però no n’hi ha per tant, ni molt menys. Netejar el sensor hauria de ser una rutina com ho és ara carregar les bateries (òbviament no amb tanta freqüència, però si periòdicament).

Després de llegir els punts anteriors anem al gra. El primer és comentar-vos que tot el necessari per dur a terme la neteja del sensor per aquest mètode es pot trobar molt fàcil i molt més barat que els productes de neteja (pinzells, aspiradors, aire comprimit, líquids, etc …), els quals tenen preus abusius. Tot el que cal fer és anar a la farmàcia més propera, on podem adquirir els tres productes que necessitem:

 • Alcohol isopropílic
 • Bastonets de cotó
 • Pera de lavatives

Productes per la neteja del sensorEl primer servirà com a líquid netejador (a la foto pot blanc). És una de les substàncies més pures (99,99%) i per tant no deixa residus, a més és altament volàtil, s’evapora en uns instants.

Els bastonets (dreta) els farem servir per netejar la superfície del sensor humitejats per l’alcohol. Sé que els hi ha especials per a nadons per allò que no deixen anar borrissol, però encara que deixin anar alguna cosa no hi ha cap problema, després explico el perquè.

Finalment la pera (al darrere) servirà com bufador, per a eliminar partícules sòlides de la superfície del sensor. Recomano una del número 10 o superior, ja que com més gran més aire bufarà. Un cop tenim tot el necessari ja podem començar la neteja en si.

Anem amb el mètode pas a pas:

 1. Busquem un lloc sense corrent d’aire i lliure de pols i preparem tot l’instrumental
 2. Activem l’opció de neteja del sensor
 3. Col·loquem la càmera sobre el suport (no cal netejar cap per avall com es llegeix en alguns llocs)
 4. Amb la pera bufem de manera enèrgica diverses vegades cap al sensor amb el broquet a prop, però sense tocar en cap moment la càmera (molt menys el sensor)
 5. Fem una foto al cel o a una superfície llisa i clara amb el diafragma tancat al màxim (nombre f més alt)
 6. Si no observem motes la neteja ha conclòs, en cas contrari aquestes estaran adherides a la superfície del sensor per la qual cosa haurem de seguir el procediment
 7. Humitejar un bastonet amb una gota d’alcohol isopropílic (compte! Dic humitejar i no amarar). És important que no tingui excés d’alcohol
 8. Passem el bastonet pel sensor diverses vegades
 9. Bufem amb la pera
 10. Fem una foto de prova, com vam fer en el pas 5 per comprovar el resultat.

Habitualment la gent es queixa que queden cèrcols a l’evaporar l’alcohol. Pot passar per haver-hi posat massa alcohol o haver-hi una mica de greix. Per treure-ho podem provar donant una passada més i si encara queda alguna cosa, marxarà be amb un bastonet sec. Una altra manera és utilitzar una solució de isopropílic al 50% amb aigua destil·lada, em consta que Canon fins i tot fa servir isopropílic i netejavidres (Windex), però no ho he provat. També és possible que el bastonet deixi anar una mica de fibres, no hi ha cap problema, se’n van amb una bufada de la pera. En resum, si la pols o partícules no estan “enganxades” se’n van bé amb la pera, quan ho estan fem servir bastonets i isopropílic. Si encara teniu por podeu provar a netejar un filtre d’aquesta manera.

Per als que encara continuen tenint por fa un mes vaig haver de fer una neteja d’emergència (tenia taques de la mida d’un elefant al sensor) i em vaig passar per una farmàcia i vaig comprar els bastonets i la pera petita que veieu a la foto, però no tenien alcohol isopropílic, així que ho vaig fer amb líquid de netejar objectius (l’ampolleta vermella de la foto). Al que anava, cal anar amb compte, però no amb por. Després de la primera vegada veureu com no us hi capfiqueu tant.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “Netejes del sensor, senzilles i econòmiques”

 1. Ep, se m’ha quedat la cara de tonto. Fins ara utilitzava els pinzells i els líquids que em recomanaven a les botigues especialitzades. Ben segur que canvio de métode!!

 2. Gràcies per encoratjar-nos a perdre la por… de vegades, per prudència, fas una despesa que realment no calia, portant la càmera al servei tècnic quan, amb el material escaient i una mica de cura, un mateix pot resoldre el tema de la neteja del sensor. Ho faré!