avatar

L’iPad i la fotografia (I)

el iPad2 d'AppleAviat farà mig any que es va començar a posar a la venda l’iPad. Qui més qui menys el coneix o en te referències i com passa amb tot el que genera expectatives, es forgen opinions de tot tipus. En el cas dels productes d’Apple encara més, totalment a favor per parts dels seus innegables seguidors i a la contra per qui no entén aquesta mena de religiositat.

Certament té mancances, que molts esperen que es vagin solucionant en futures versions (maniobres del màrqueting potser), però tot dependrà de la nostra expectativa. El perquè el volem i que n’esperem es la clau de si n’estarem o no satisfets.

Una de les coses que no es tenen molt clares a l’hora de comprar-lo és: que pot fer el nostre iPad? I la clau no està en el propi hardware o en el software que porta de fàbrica, suficient per llegir el correu, mirar Internet, veure fotografies i llegir algun llibre. Lo millor de tot i la clau on radica el nostre nivell de satisfacció són les aplicacions que podem trobar per satisfer moltes de les nostres expectatives.

Es el que es diuen APPs i que es poden aconseguir a la APP Store, o sigui, la botiga virtual d’Apple, només clicant sobre la icona. N’hi ha algunes de gratuïtes (cada cop em sembla que menys) i d’altres de pagament. El cert és però que la majoria son francament barates, moltes no passen de 2€. D’entre totes elles, hi ha una llarga llista de milers, de tots tipus: entreteniment, jocs, educatives, financeres, etc. Però les que més ens han d’atreure a nosaltres són les dedicades a la fotografia. I creieu-me que n’hi ha un munt i cada cop més sofisticades. Tenint clar això, veureu el vostre iPad com una eina infinitament més potent que quan el vareu treure de la caixa.

Passem a enumerar algunes d’aquestes aplicacions que ens faran treure tot el suc a l’iPad. Anirem per parts i farem varies entregues, per no saturar a ningú.

ShutterSnitchPrimer de tot, quan hem fet la nostra sessió fotogràfica i volem passar les fotografies a l’aparell ens adonem d’una de les mancances evidents: no tenim on col·locar la tarja. Es de fàcil solució en el tema de les SD i una mica més complex en el cas de les CF. Podem fer-ho de la manera ortodoxa o be mitjançant una aplicació que es diu ShutterSnitch, que ens permet veure directament les imatges a l’iPad si tenim un emissor Wifi a la nostra càmera o be una Tarja Eye Fi o disparem directament amb un Iphone.

Un cop amb els arxius carregats podem editar-les i per això també tenim un munt d’utilitats que ens permeten fer-ho. El Photoshop expres, per exemple, que es gratuït, encara que permet només coses molt bàsiques. Tenim, ja més complert, el Filestorm2 per només 2,99€ i aquest ja ens permet molts més retocs. Ens serveix per a poder veure el potencial d’una imatge, fer un retoc ràpid i enviar-lo des d’on ens trobem si cal.

Si som es fotògrafs d’estudi, a la web de’n Rob Galbraith, ens parla d’una aplicació per a poder controlar els nostres flaixos (si són Elinchrome) des del nostre Ipad. Seguint amb l’estudi, si el que ens agrada es fer diagrames d’il·luminació, ens caldrà tenir el Omnigraffle, que serveix per a moltes coses i descarregar-nos una biblioteca de símbols que es diu Strobist Stencil.

Expositor liteSi el que ens agrada es planificar la sessió en exteriors molt abans d’arribar al lloc, trobarem de gran utilitat sens dubte una App que s’anomena Lighttrac. Amb aquesta podem veure l’angle del Sol, d’un lloc determinat a una hora determinada.

Si volem remenar els paràmetres i saber els perquès de tot plegat després del magnific article de’n López, la Field Tools pot ser-nos molt útil com a calculadora de profunditat de camp i distancia hiperfocal. O la Expositor Lite, que ens permetrà fer tots els càlculs que ens calguin de forma més còmoda i pràctica.

Trobareu a la xara molts llistats anomenant les App imprescindibles, sempre a gust de qui ho redacta es clar. Aquí només hem explicat molt per sobre, que son i que fan i hem enumerat alguna aplicació que potser us anirà bé si esteu pensant a… O bé teniu un iPad.

A la propera entrega parlarem d’App més formatives, llibres, revistes, tutorials… Que n’hi ha un munt i de molt bona qualitat.

APP

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “L’iPad i la fotografia (I)”

  1. Ja veig que el final l’IPad(o l’IPhone o l’Ipod touch) el convertirem en un complement imprescindible per a fer fotografies, jeje. Però aquest matí he sentit a la ràdio que els de Blackberry treuran, a principis de l’any vinent, un aparell que competirà de tu a tu amb l’IPad… ja veurem…

    Pel que fa a les aplicacions, considero que el Field Tools és dels més útils perquè pots configurar el Cercle de Confusió, no es basa unicament amb els que hi ha a la base de dades de DofMaster… (semblava que estàvem d’acord, en un fil molt antic, que el CdC que s’utilitza “”Oficiament”” és una mica generós).

    El LightTrac, penso que només deu ser per l’IPad perquè no l’he trobar per IPhone, però suposo que ben aviat els de http://photoephemeris.com/ treuran la versió per IPad del seu TPE que penso que és un dels millors que he vist a l’hora de preveure entrades i sortides tant de sol com de lluna i la posició previsible en qualsevol moment del dia que vulguem…

    En fi, que haurem d’estar pendents de les novetats… com sempre!!

  2. Jo tinc l’iPad desde que va surtir a España i n’estic força content; això sí, rès a veure si el comparem amb un Mac book o qualsevol altre portàtil. El gran problema, de moment, és que té molt poca memòria ram (256) i potser en properes versiosns sigui de 512; però tot i així és poca per fer segons quines coses. Per exemple, hi ha gent que demana un proper Lightroom per iPad (seria collonut) però els de Adobe han contestat precissament això, el problema de la memòria, entre altres. Es impossible fer rular tot un lightroom amb fotos que poden tenir 20 megas, en 256 de memòria. Encara que tot arribarà!
    Jo de momento m’he conformar en editar alguna coseta amb el Filestorm2 que com ja has explicat és de lo milloret per liPad. De tota manera, el proper mes marxo novament cap a Cambodja i endemés de l’iPad (sobretot per jugar en les llargues hores d’avió) encara m’haig d’emportar el macbook si vull editar decentment algun cosa.