avatar

Una mirada al neorealisme italià

Il tuffatore (Nino Migliori, 1951)El final de la Segona Guerra Mundial causà un gran desconcert a Itàlia. D’una banda, l’ensorrament del règim de Mussolini i la fi de la guerra provoquen una gran sensació d’alliberament a tot el país. De l’altra, Itàlia s’adona de cop i volta que, no només és un país que cal reconstruir, sinó que la pròpia Itàlia d’abans de la guerra no era el país perfecte i pròsper que volia fer creure el feixisme.

En el camp de les arts, aquest desconcert, paradoxalment, fou l’iniciador d’una de les corrents plàstiques més interessants de la postguerra: el neorealisme. Centrat sobretot en el cinema, el neorealisme buscà retratar la Itàlia Real, la Itàlia dels italians. No calia amagar la realitat darrera els grans escenaris i els grans discursos, sinó reconèixer-li la dignitat.

El neorealisme italià és conegut sobretot pels seus grans cineastes: Rossellini, Fellini, Visconti… Tot i això, en el camp de la fotografia també tingué un impacte important que, malgrat no ser tan conegut, no fou menys rellevant. Segur que ens en deixarem la majoria, però perquè us serveixin com a exemple, us en presentem els següents:

  • Fulvio Roiter: fotògraf venecià, nasqué el mateix any que acabà la guerra. Fou molt conegut per la fotografia de viatges, sobretot per les sèries que realitzà a l’Àfrica.
  • Gianni Berengo Gardin: fotògraf de la Ligúria, és un dels fotògrafs que va acostar l’estètica neorealista al camp de la publicitat. El 2002 fou entrevistat a la Contra de La Vanguardia.
  • Federico Patellani: fotògraf i pintor, durant la guerra fotografià amb el sobrenom de Pat Monterosso. És conegut també pels retrats que féu dels famosos italians de la segona meitat del segle XX.
  • Piergiorgio Branzi: fotògraf florentí, el seu estil fou anomenat ben aviat “realisme-formalista”.
  • Nino Migliori: bolonyès, aprofità les diferències entre les regions d’Itàlia per a buscar la inspiració per a les seves imatges.
  • Enzo Sellerio: sicilià, en vam parlar fa un temps a EF. Us en recordeu?

Si en voleu proposar algun altre, endavant!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.