avatar

Assortiment de comentaris

En un moment o altre, qui més, qui menys, molts hem quedat atrapats en una pàgina web de fotografia on les lloances hiperbòliques estan a l’ordre del dia. Podríem dir que l’exageració i la manca de sinceritat són la tònica general en molts dels comentaris que hi podem trobar, mentre que la crítica constructiva es reserva per a grups específics més minoritaris.

En aquest entorn, la necessitat quasi obsessiva de rebre comentaris favorables exigeix, com a contrapartida, l’obligació de correspondre amb comentaris similars. I així es retro-alimenta la vanitat de tots plegats. Per norma, els addictes a aquesta activitat, en rebre un comentari laudatori, es veuen en l’obligació de tornar la pilota amb un comentari més elogiós encara, però, ai las!, en accedir a la galeria de l’admirador de torn, a vegades es troben amb una foto lletja i avorrida, sense cap tret positiu on agafar-se. Què li dic jo ara, d’aquesta foto? es pregunten.

Des de la pròpia experiència, i amb la voluntat de facilitar la tasca a aquells i a aquelles que es trobin en una situació semblant, us proposo uns consells orientatius per poder triomfar en aquest món virtual de les adulacions fotogràfiques edulcorades. Com a norma general, és molt important començar sempre el comentari amb un adjectiu exclamatiu del tipus Extraordinari!, Magnífic! O, millor encara: Acollonant!. Si el comentari és en castellà, també és molt indicada la paraula ¡Fotón!

Per exemple, davant la necessitat de comentar una foto completament cremada, on amb prou feines es distingeix res, és aconsellable deixar-li anar un “Genial!” i, tot seguit, arrodonir la frase: “Molt bona la idea de fotografiar el flash d’una altra càmera en el moment de disparar”.

Que el gat de la senyora ha quedat amb el cap escapçat? Cap problema, el bon comentarista salvarà el seu prestigi amb un: “Fabulós! Molt maco el gat! És un gat, oi? Si se li veiés el cap seria magnífic. Envia la foto al grup Guillotining cats”.

Que la núvia ha quedat escapçada a l’alçada dels genolls?: “Quina gran foto! Molt bona! Si la núvia s’hagués ajupit se li hauria vist la cara i tot. És el que té fer les fotos des de sota la taula!”. Si per Sant Jordi cal comentar una foto diferent, aquesta frase serà molt ben apreciada: “Fantàstic! Que original aquesta rosa damunt d’un llibre!”. Davant d’aquell paisatge meravellós, tan ben supermegasaturat: “Meravellós! Has captat la veritable essència del paisatge: aquests verds tan pujats del prat, el vermell enlluernador de les teulades i, sobretot, aquest blau del cel que m’ha robat el cor. Sembla el quadre que els meus avis tenien al garatge.” Aquest comentari assegurarà almenys 2 comentaris edulcorats a les dues últimes fotos del comentarista. I si l’home, ben cofoi, ha penjat la foto de la seva dona, voluptuosament repulsiva, el deixaràs ben content amb un: “Molt sensual. Ideal per al mes d’agost. Només li falta el tractor i unes bales de palla”.

Això sí, davant de la foto d’un nen, encara que no li vegis la gràcia per enlloc, deixa-li anar, com a mínim, un “Quin nen tan graciós!”. En alguns casos, per donar-te un aire més professional, fins i tot pots ser una mica dur i pedant, encara que això et costi l’amistat virtual de l’interfecte. Així, davant d’una foto que no es pot agafar per enlloc, pots dir: “Pensa que per fer una bona foto, a més d’escollir la sensibilitat adequada, cal tenir la sensibilitat educada”. O bé, “Magnífic! Jo no seré mai capaç de fer fotos com aquesta. La meva càmera s’hi nega sistemàticament”.

Hi ha gent, però, que no té manies i tira pel dret. N’hi ha que davant d’un HDR espaterrant, amb uns colors hiper-contrastats, i amb els “halos” característics dels HDR més dolents, s’atreveixen a dir, sense cap mena de prevenció: “This is great! Fantastic shot! Love everything about this. Great shot. Nice post process work too. Sensacional edición, excelente. this is so beautiful. Favorite. Fabulous! Beautiful HDR!! Fave!! Wow!!! Fantastic work. Sweet, good work. nice one ! Spectacular processing. Fantastic HDR wonderful treatment!! great sky , bravo nice stuff! So beautiful Great!!! wow, drama drama. Like it. Great HDR of the building. That’s impressive! A fascinating structure made even more interesting with the good HDR processing and the low wide angle. Fantastic HDR work! fantastic processing! fantastic shot! Wonderful drama. Lovely processing and great details¡ Fantastique traitement !! Hdr Bellissimo complimenti!!! fantastic hdr and framing!!! this Hdr is superbe !!! Awesome pic…. so much interesting……. congrats on explore….. Stunning hdr Congratulations! This splendid image was seen on EXPLORE! Superb HDR!! Astonishing shot………this fabulous capture deserves an explore ….so congrats on explore….and have a nice day… ;-) super! Congratulations on Explore a stunning capture well deserved of inclusion wonderful delivery Very very nice one :-) gotcha self a nice one there !!! Faved Remarkable shot; Beautiful sky and clouds. Bravo! Greeting from Bangkok, This brilliant photo is like a shooting star, splendid! Really nice building. Fantastic ! Stunning! I love the processing, it really works with this image…great stuff! Great colors and prespective, Kah! I love those red tones in the building! Stunning. Great shot!”.

Aquest reguitzell de comentaris, que penso que no fa cap falta traduir, són reals i corresponen a aquesta foto.

Que consti però, que a la mateixa web de referència hi ha fotos excel·lents, de les quals tothom en pot gaudir sense necessitat de deixar-hi cap comentari.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris13 comentaris a “Assortiment de comentaris”

  1. quin gran article miquel! m’he enfarfegat de tanta lloança flickera! :D Completament d’acord amb en miquelsc en que són les àurees divines! i has trobat una foto que ho escenifica molt bé… la gent que es sorprèn dels colors de l’hdr és perquè li agraden els videojocs i no la fotografia!

  2. Molt bon article!

    Anava a posar-me el passamuntanyes i treure la retallada, però miraré de contenir-me… ;-)

  3. No se si es cosa meva però em sembla que ens comencem a cansar tots plegats d’aquest toma i daca. D’ensenyar fotos i que ja sàpigues el que et diran, de posar comentaris elaborats que no es llegeixen i de llepar perquè et llepin… ni tan sols em sembla que el facebook sigui com fa uns mesos, potser es només una impressió i tot segueix igual i el que canvia soc jo.