avatar

El Far West de Timothy H. O’Sullivan

Imatge del Gran Canó, 1873 (Timothy H. O'Sullivan)L’Oest Americà, segurament a causa de les moltes pel·lícules de diumenge a la tarda que ens han anat educant el gust cinematogràfic, és un món llunyà, aventurer, que d’una manera o una altra ens causa atracció, fascinació o, com a mínim, curiositat. Al segle XIX, però, era un món dur, difícil. I això és ben visible en l’obra gràfica, entre d’altres autors, del fotògraf Timothy H. O’Sullivan.

O’Sullivan nasqué a la ciutat de Nova York l’any 1840. Ja de ben jove es posà a treballar amb Mathew Brady, fotògraf per excel·lència de la Guerra Civil Nordamericana. O’Sullivan, un cop va haver complert els seus deures militars, seguí en guerra, aquest cop darrere la càmera. De 1862 fins el 1865, quan es produeix la rendició, O’Sullivan acompanya les tropes del Nord, en batalles famoses com els setges de Petersburg o Fort Fischer.

Collita de mort - Batalla de Gettysburg (Timothy H. O'Sullivan)Un cop acabada la guerra, O’Sullivan comença una segona etapa en la seva vida de fotògraf, vinculada a les exploracions geogràfiques de les terres de l’Oest. La seva tasca és recollir imatges d’un món que encara era ignot, més enllà de les terres on hi havien arribat els primers miners. O’Sullivan retrata restes arqueològiques dels indis navajo i pueblo, paisatges àrids del desert, elements geològics desconeguts… En totes les imatges, a més, defuig dels convencionalismes propis de la pintura de l’època, per a experimentar amb propostes de naturalesa plenament fotogràfica.

O’Sullivan mor el 1882, deixant un llegat fotogràfic molt important. De la primera etapa, imatges crues de la guerra, com la famosa fotografia “Collita de mort”, presa durant la batalla de Gettysburg. De la segona, un nombre significatiu de reportatges sobre un territori verge, al que quedava poc temps ja per a desaparèixer.

Si voleu veure’n imatges, podeu fer-ho a la galeria de la Smithsonian Institution, a la web del Getty Museum o bé en aquesta categoria de Wikimedia Commons.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “El Far West de Timothy H. O’Sullivan”

  1. Impressionant crònica visual d’una època cinematogràficament mitificada i d’uns territoris inexorablement i irreversiblement transformats per la voracitat de l’espècie humana.

  2. em fa la impressió que a la segona foto de l’article, on hi surten els morts escampats, els han saquejat un cop morts. són descalços i sembla que els hi hagin buidat les butxaques…
    gràcies per l’article i els enllaços.

  3. Interessantíssim un altre cop. Ens fas explorar mons antics i desconeguts, quin luxe.