avatar

Jordi Chias, el premi Veolia i la tortuga

"Turtle in trouble" per Jordi ChiasDe fet, el fotògraf Jordi Chias buscava dofins. Ara bé, el mar és extremadament capriciós, fins i tot per a un expert fotògraf dels mons subaquàtics, com és ell. I, si no us ho creieu, feu una ullada a la seva web, que val molt la pena.

Bé, com anàvem dient, Jordi Chias buscava dofins. Dofins nostrats, que no sempre cal anar a fotografiar bèsties estranyes i malcarades. Dofins d’aquests que pots trobar navegant entre la costa del Principat, i la de les Balears o les Pitiüses (sempre i quan es tingui l’oportunitat, no sempre a l’abast, de poder-hi navegar). I, ai, carai! El nostre fotògraf, que repassava el fons marí amb la seva càmera (ep, una càmera com qualsevol altra, ficada dins una capsa transparent que l’aïllava de l’aigua), va trobar-se amb una pobra bestiola que maldava per escapolir-se d’un gros nus de xarxes enredades, que algun pescaire poc curós deuria deixar oblidades entre coralls i pedregals. Vés per on, una tortuga!

El tràgic destí de l’animal l’havia dut a quedar atrapat en aquell teixit, amb la bona o mala fortuna que, malgrat tot, de tant en tant podia estirar el cap i respirar breument per sobre de l’aigua. La tortuga esguardà el misteriós fotògraf, i aquest la deslliurà, com no podia fer d’altra manera un fotògraf que s’apassiona per la natura.

El cas, però, és que abans de deslliurar-la, li féu una foto. I aquesta foto acabà a la taula del jurat dels premis Veolia, convocats per la BBC i el Museu d’Història Natural de Londres. Sí, home, aquells que l’any passat premiaren un llop saltant sobre un mur de pedra seca amb una portella de fusta. Bé, potser no calia recordar-ho…

Com acaba la història? Doncs que el bon jurat, entenent que si Jordi Chias va fer una bona foto era en part perquè al nostre mar no és estrany coincidir-hi amb pescaires poc curosos, i que com diu l’expressió popular, algú ho havia de dir, va decidir premiar al fotògraf català amb el premi One Earth 2010, que seria com el gran premi de fotoperiodisme però de les ciències naturals. Enhorabona!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Jordi Chias, el premi Veolia i la tortuga”

  1. gràcies per l’enllaç del blog, té unes fotos precioses.