avatar

L’experiment de Muybridge

Cavall en moviment (Eadweard Muybridge)Els estadis primerencs de la fotografia són plens d’experiments que avui ens són absolutament curiosos i sorprenents, però que en el seu moment van representar grans fites en l’evolució de la ciència i la tècnica de l’època. I un d’aquests és el conegut com a Experiment de Muybridge, que va obrir les portes al desenvolupament dels usos fotogràfics relacionats amb el moviment.

Eadweard Muybridge (1830-1904) fou un inventor anglès, emigrat als Estats Units d’Amèrica. Ben aviat s’interessà per la fotografia, i s’hi dedicà professionalment, sobretot en el camp de les imatges de paisatges i la fotografia estereoscòpica. De fet, la seva vida no hagués anat més enllà de la típica vida de fotògraf de l’època, si no hagués estat pel seu esperit de superació dels reptes que se li plantejaven, i per la bona fortuna d’una aposta que el portaria a la història de la fotografia.

El 1872, uns aficionats als cavalls, de Califòrnia, discutien sobre si, durant el galop, hi havia o no un moment en que cap de les quatre potes del cavall tocava el terra. Com que hi havien diners pel mig, demanaren a Muybridge si podria fotografiar el moment precís, per a sortir de dubtes.

Cavall en moviment, animació (Eadweard Muybridge)El fotògraf ho intentà, però el resultat no fou satisfactori. El col·lodió humit no permetia unes exposicions prou ràpides, i els propis mecanismes dels obturadors tampoc no contemplaven aquesta opció. Calia, per tant, idear un nou mètode.

Finalment, l’any 1873 Muybridge pogué dur a terme el seu experiment. Havia situat diverses càmeres de forma consecutiva al costat d’una pista de curses de cavalls, amb els obturadors connectats a uns cables que creuaven perpendicularment la pista. Amb el pas del cavall, els cables s’anirien trencant, alliberant els obturadors mecànics que ell mateix havia preparat, i que permetrien una exposició d’1/500 segons sobre uns nous suports fotosensibles molt més eficients. Muybridge, efectivament, dugué a terme l’experiment, i demostrà que durant el galop, el cavall, certament, queda suspès a l’aire durant un breu instant.

Però el seu experiment no només aportà dades sobre el comportament animal. Les imatges de Muybridge foren el principi de l’experimentació de les possibilitats d’utilitzar la fotografia per a crear imatges en moviment. Els cavalls de Muybridge s’empraren en el desenvolupament del zoòtrop. I el propi Edison adquirí imatges dels cavalls per a investigar en el seu kinetoscopi, precursor del que seria posteriorment el cinema .

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “L’experiment de Muybridge”

  1. […] hem de fer servir una velocitat d’obturació ràpida. Les imatges “cinematogràfiques” de Muybridge il·lustren molt bé aquesta […]