avatar

La mida sí que importa: gigapanos i gigapíxels

És prou evident que el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies a qualsevol activitat genera noves possibilitats, sovint ni tan sols imaginades abans, o classificades al calaix dels impossibles.

El cas de la fotografia, amb la transformació que ha experimentat en passar dels procediments físico-químics als digitals, és podria considerar gairebé exemplar. Gràcies als avenços de la tècnica digital, en fotografia passen coses mai vistes abans.

Sense entrar en valoracions, ja que no hi ha res que no tingui dues o més cares, són innegables els aspectes positius de la conjunció entre fotografia i tecnologia informàtica. Probablement un dels més immediats i evidents és que mai com abans hi havia hagut tanta gent produint imatges. I repeteixo, no entrarem en valoracions.

El que sí podem imaginar, sense necessitat d’emetre cap mena de judici de valor, és que, havent-hi com hi ha tanta gent produint fotografies, pot ser realment difícil fer quelcom que no quedi perdut en aquest oceà de fotografies, enfonsat en les profunditats d’un univers insondable d’imatges que, per acabar-ho d’adobar, continua creixent i expandint-se a cada minut, a cada segon que passa.

Una de les variants fotogràfiques que la tecnologia digital ha fet possible i relativament fàcil de realitzar són les panoràmiques d’altíssimes resolucions, conegudes també com “gigapanos”, que es construeixen acoblant centenars o inclús milers d’imatges mitjançant programes especialitzats.

Les aplicacions d’aquesta tècnica poden semblar merament anecdòtiques i espectaculars, destinades fonamentalment a batre records, com pot ser el cas d’algunes de les imatges gegantines que ja havíem comentat alguna vegada. I recentment, cal afegir-ne un altre a la llista : un giga-panorama de Londres, que ha aixecat el llistó fins als 80 gigapíxels de resolució.

Detall de la gigapanoràmica de Londres

Els records anteriors no són tampoc menyspreables: una fotografia de 18 gigapíxels de Praga, que ja havíem comentat anteriorment, una de 26 gigapíxels de París, una altra d’igual resolució de Dresden i una de 70 gigapíxels de Budapest.

Però resulta que aquesta modalitat fotogràfica també troba aplicació en el terreny científic, enregistrant imatges d’extraordinària resolució i detall. Aquest tipus de fotografies ofereix un nou punt de vista, que abasta des d’una visió general fins al detall més menut de l’escena.

Aquest tipus de giga-fotografies d’aplicació científica es varen mostrar recentment durant la primera edició de la Fine International Conference on Gigapixel Imaging for Science, a la universitat Carnegie Mellon (Pittsburgh, Pennsylvania, USA).

Us podeu fer una idea de les possibilitats i de l’interès científic d’aquesta mena de fotografies si visiteu aquesta galeria, on s’exhibeixen les imatges guanyadores del concurs fotogràfic convocat amb ocasió de l’esmentada conferència.

GigaPan EPIC Pro

El més temptador de tot plegat és, probablement, que l’equip necessari per practicar aquesta singular especialitat fotogràfica, per la qual cap foto és prou gran, no requereix una gran inversió en equip. En tenim prou amb la nostra càmera rèflex i un teleobjectiu o inclús amb una compacta de certa qualitat. Llavors, només cal afegir una muntura —necessària per automatitzar la realització del gran nombre de preses que haurem de fer—, com per exemple alguna de les de la marca Gigapan Systems, que a més inclouen els programes necessaris per processar i muntar les giga-panoràmiques, formades per centenars o milers de fotografies. I considerant el que costen les joguines pròpies de la nostra afició, penso que es pot dir que l’entreteniment és relativament assequible.

Mentre ens pensem si li demanem al Tió que ens cagui un GigaPan Epic o similar, potser ens podem entretenir participant en la cerca del tresor, un concurs basat en la gigapano de Londres, que consisteix en localitzar els objectes o persones que ens suggereixen amb una sèrie de pistes. El premi és prou atractiu: un monitor Fujitsu de 27″!

Si és que al final, resulta que la mida sí que és important!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “La mida sí que importa: gigapanos i gigapíxels”

  1. M’ha agradat lopes. No havia intuït l’aplicació científica, però ara que ho dius és evident. Al final però, és una cosa ben mecànica i sense poc art tot plegat això del gigapixels que ja ve amb capçal mecanitzat i sotware, no ?