avatar

De jurats, premis i premiats

Fotografia de José Manuel BallesterFa uns dies varen concedir el Premi Nacional de Fotografia a José Manuel Ballester. El jurat li ha concedit el premi per majoria “per la seva trajectòria personal, procedent de les arts plàstiques i cristal·litzada amb rigor en el camp de la fotografia, per la seva singular interpretació de l’espai arquitectònic i la llum, i per la seva aportació destacada a la renovació de les tècniques fotogràfiques”.

No entraré a si m’agrada o no a mi particularment, però hi ha hagut algunes (diguem-ho baixet) veus discrepants amb aquesta decisió. Una és la de la Colita, al seu Facebook o en Valentin Sama que es qüestiona al seu blog on es aquesta renovació o si el jurat era competent per a donar un premi nacional de fotografia.

Recordem que el jurat estava format per Gervasio Sánchez, Premi Nacional de Fotografia de 2009; Cristina Fontaneda, directora del Museu Patio Herreriano de Valladolid, designada per l’Institut d’Art Contemporani (IAC); Óscar Muñoz, conservador del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, per la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, Luis Feás, per la Unió d’Associacions d’Artistes Visuals (UAAV), Marta Dahó, per l’Associació de Directors d’Art Contemporani d’Espanya (ADACE), i Lorena Martínez de Corral , per la revista de fotografia Matador.

Potser si que s’ho haurien de fer mirar. El premi estava també dotat amb 30.000€, com el Nacional d’Arts Plastiques (que en aquest cas no hi veig pas la diferència) i recordem que el guanyador en Santiago Sierra hi va renunciar, amb un al·legat  valent i agosarat que podem llegir al seu blog.

Us convido a fer un vol per la pàgina del guanyador i dir que en penseu i a qui li haguéssiu donat de ser vosaltres el jurat. I ja somiant una mica més, si hi hagués un Premi Nacional de Fotografia a Catalunya, a qui li donaríeu?

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “De jurats, premis i premiats”

  1. Interessants punts de vista. Jo no sé qui mereix el premi nacional, però algú d’Ef segur :-)

  2. Fa uns mesos jo parlava molt sincerament aquí del que pensava de la deriva actual de la fotografia comprada per grans institucions i dels premis, dels jurats i d’alguns artistes no tan moderns molt cotitzats.
    M’estimo més no recordar tot el que se’m va dir. Sí que recordo que em va a judar a deixar la fotografia.
    Així que me n’alegro molt de notícies com aquesta. Segurament deu ser orgull de pare però a mi m’agrada infinitament més la meva fotografia que la del premiat.
    A més com que estic totalment retirat ho puc dir amb més llibertat.
    Si hagués de donar-li el premi a algú hauria d’estar més al corrent de la fotografia catalana. Potser li donaria a l’amic Izquierdo o la Kiti Jordà o al Llorenç Rosanes pero vaja conec poca gent.