avatar

Què és el Sweet Spot?

DiafragmesReconec que no n’havia sentit a parlar d’aquest terme, que s’utilitzava per qüestions esportives fins que algú va aplicar-ho al camp fotogràfic. Abans podríem haver parlat de rendiment òptim de la lent potser o de diafragma ideal tal vegada.

El fet es quelcom palpable i potser ens hi haurem trobat alguna vegada. Quan hem estat fent fotografies al mateix lloc en condicions de llum ben diferents i hem variat d’extrem a extrem els diafragmes, si finalment revelem aquestes imatges, ens adonem que hi ha diferències en quan a nitidesa general i no poques.

Suposem que ja sabem que són els diafragmes. Si ens fixem en les nostres imatges i analitzem una mica que ha passat, veurem que a diafragmes molt oberts, els objectius (apart d’opcions força costoses) no donen gaire de sí, doncs aquí és on es veuen els defectes de l’òptica. En el cas contrari, si anem a tancar molt l’objectiu, apareix el que s’en diu difracció i tampoc ens convé portar-ho a aquest extrem.

Per tant, els extrems son la part que hem d’evitar quan puguem controlar la situació, per exemple un paisatge amb prou llum i amb trípode, ens convé fer servir el que seria la part més noble del objectiu. El que s’en diu Sweet Spot i que podríem traduir per Punt Dolç. Aquest és troba, com a norma general dos passos per sota que el diafragma més obert del nostre objectiu, per tenir una referència es clar.

Si no ho creieu, feu la prova i mireu les vostres imatges al 100%. Podeu passar-vos per DPreview, (com exemple, ni ha molts d’altres) on tenen un bon llistat d’òptiques i  podreu veure el seu comportament a diferents diafragmes.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Què és el Sweet Spot?”

  1. Doncs jo tampoc havia sentit parlar d’aquest terme fins aquest dissabte en un Taller que vam fer al Montseny amb Joan Vendrell. Precisament un dels comentaris que va sorgir quan fèiem fotos va ser precisament aprofitar la “obertura dolça” de l’objectiu per aconseguir una millor nitidesa en la imatge i que com tu dius a l’entrada es troba normalment (com a referència) dos punts per sobre del diafragma més obert del nostre objectiu …. i funciona!! ;)