avatar

Tercera edició de Caja Azul

Fotoperiodistes en zones de conflicte: situacions i límits.

El proper dissabte 20 de novembre a les 17h se celebrarà la tercera edició de Caja Azul al centre cívic Can Basté en el marc del 11è Fòrum Fotogràfic. En aquesta ocasió, la xerrada girarà al voltant del fotoperiodisme desenvolupat en zones d’alta tensió.

El fotoperiodisme en terreny conflictiu no té res de romàntic, ni de líric, és prosaic, arriscat, físic, desarrelat i, sobretot, contradictori. És un acte fotogràfic límit. Les situacions en què està immers el/la fotògraf/a són extremes, les emocions posades en joc són frontereres, els neguits creen biaixos entre individus o grups i aquí al mig es troba el professional, llançat a una realitat aliena però implicat en el seu exercici fotogràfic. La seva mirada externa està compromesa (amb alguna causa, amb creences personals, amb un encàrrec, etc.) però ha de saber conjugar aquest lligam amb la necessitat de controlar les pulsions.

Estar a dins i a fora, al mateix temps, és un exercici d’equilibri constant i de dificultat permanent. Com gestionar aquesta situació? Tot s’hi val quan tenim una bona escena davant nostre? Prenem partit o ens protegim darrere la càmera? Fins on arribem per sobresortir amb una imatge impactant? Què ens interessa: vendre o explicar històries? Com triem el tema a desenvolupar? Fotografiar zones en conflicte s’ha convertit en una moda?

Per il·lustrar aquesta línia de treball comptarem amb dos reconeguts fotoperiodistes: Alfonso Moral i Alberto Arce. Després de les seves reflexions i opinions donarem pas a l’habitual debat amb els assistents.

Alfonso Moral és la imatge del fotoperiodista compromès, col·labora amb l’Institut del Món Àrab de França o amb Cristians a Síria. Els seus treballs a l’Afganistan dedicats als addictes a les drogues, així com les seves fotografies sobre els presos afganesos que van ser reclosos a Guantánamo (publicades pel magazine d’Amnistia Internacional) han tingut gran ressò. El 2008 guanya el premi de l’excel·lència del Picture of the Year International, amb la sèrie dedicada als palestins refugiats al Líban. Finalista al Magnum Expression Award 2009 amb “Addictes, una generació perduda a l’Afganistan”, també és guardonat amb el tercer premi FotoPres’09 amb el treball “Líban, entre mar i foc”.

Alberto Arce, Gijón, 1976. Politòleg. Periodista freelance. Becari etern en permanent recerca de continuïtat i treball, ha realitzat diversos documentals sobre Palestina, Iraq o Afganistan i ha escrit per a La Vanguardia, El Mundo, Diagonal, Directe, Frontera o Periodisme Humà entre d’altres mitjans. El seu treball ha estat reconegut amb premis com el “nous realitzadors” de tv3 el 2005, el Santiago Álvarez de l’ICAIC el 2005 i 2006, el Joan Gomis de Periodisme el 2007, l’Anna Lindh de periodisme en conflicte 2009 per la seva cobertura per a El Mundo dels bombardejos sobre Gaza, el premi Drets Humans Fernando Quiñones del Festival de Cadis el 2006 i 2010 o el Premi de la crítica a Tessalònica, el Xarxa Vectacrom en Cinema Du Reel Paris, la millor direcció al Festival de Florència o el Golden Butterfly d’Amnistia Internacional.

L’aforament és limitat i, per tant, és imprescindible la reserva de plaça. Els interessats hauran de confirmar la seva assistència omplint el formulari d’inscripcions.

Data: dissabte 20 novembre 2010
Horari: de 17 a 21h
Lloc: Centre Cívic Can Basté, Passeig Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona (mapa)
Preu: Entrada gratuïta. L’aforament és limitat, és necessària la inscripció.

Ho hem trobat a Barcelona Photobloggers

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.