avatar

Yale Joel

Revista LIFEEntre els anys 30 i 60 del segle passat, la revista LIFE va ser tot un referent en el món de la premsa gràfica. De fet fou la primera revista que va apostar clarament pel foto-periodisme. Els editors de la revista eren de la opinió que les imatges també servien per explicar històries, i no tan sols per il·lustrar un text.

Molts fotògrafs cèlebres van treballar per LIFE. Qui no recorda la famosa foto d’Alfred Eisenstaedt, on es veu un mariner i una infermera besant-se en ple centre de Nova York.  O el reportatge de Robert Cappa sobre el desembarcament dels aliats a Normandia. Hi ha una anècdota referida a aquest reportatge: a causa d’un accident al laboratori, molts negatius van resultar malmesos. Els editors van indicar que les imatges borroses eren degudes al pols tremolós de Cappa, i aquest, evidentment, ho va desmentir. Posteriorment, quan va publicar les seves memòries, Cappa les va titular Slightly Out of Focus (Lleugerament desenfocat), en referència a aquells fets.

Però un dels fotògrafs que hi va publicar-hi més fotos i reportatges fou el nord-americà Yale Joel. Yale Joel, (1919-2006) va començar la seva carrera com a fotògraf professional quan tenia 19 anys, i ben aviat va col.laborar amb el seu amic Cornell Capa en una història sobre els refugiats txecoslovacs a Nova York. Després, durant la Segona Guerra Mundial, Joel va treballar com a fotògraf de combat.

Publicitat de sabatesFou a partir de l’any 1947 quan va entrar a formar part de l’equip de fotògrafs de la revista LIFE, per la qual va fer tota mena de reportatges, des de fotografies de moda a reportatges socials o retrats de personatges de l’època. La seva capacitat per obtenir imatges impossibles de copsar a ull nu, li va fer guanyar una reputació de fotògraf innovador. De fet fou pioner en l’ús del gran angular, de les fotos infraroges i de les fotografies amb il·luminació estroboscòpica.

D’entre els seus retrats més destacats, cal esmentar el de l’almirall Hyman Rickover a l’interior d’un reactor nuclear, on el personatge apareix distorsionat per l’angular, o la foto “tridimensional” del matemàtic Ervand Kogbetliantz mirant a través d’un tauler d’escacs. També cal fer referència al retrat d’un jove John F. Kennedy a la campanya per al Congrés del 1952, que mostra un moment cabdal a la carrera del futur president.

Yale Joel, autorretrat solaritzatA la pàgina web de la revista LIFE, podem veure moltes de les seves fotografies, així com les portades que va fer per a la revista. I a les galeries comercials de ALL POSTERS encara hi trobarem més fotografies d’aquest autor.

Yale Joel fou també un bon mestre, exercint de professor de fotografia en diversos centres com el Hunter College, la Universitat de Nova York i l’International Center of Photography, també de Nova York. El seu llegat com a mestre està recollit en unes 150 fitxes que podem consultar al web Photoknowhow. Les fitxes fan referència a temes com: el nu, efectes especials, família, nens, gent, estils, humor, viatges, desenfocament i moviment, etc. Val a dir que només tres d’aquestes fitxes es poden consultar de forma gratuïta. Per descarregar la resta cal pagar uns 10$.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.