avatar

De pessebre en pessebre

Il suonatore di ciaramella, per Piero CastellanoCom que val la pena promoure el consum de productes de temporada, en aquest cas us volem recomanar una sèrie d’enllaços perquè aprofiteu aquests dies per a fotografiar una bonica tradició que d’aquí una setmaneta començarà a desaparèixer fins d’aquí un any: els pessebres.

Com bé sabeu, els pessebres són unes representacions estàtiques del naixement de Jesús, emmarcades en un context fantàstic, idealitzat i, sovint, bucòlic. Sembla ser que a Catalunya aquesta tradició ens arribà per influència napolitana, però vés a saber…

Abans de tot, ens hem de fer una pregunta: tenim pessebre a casa? Si és així, la nostra tasca de fotografiar pessebres ens serà molt més senzilla i confortable. Si no és així, o bé tenim ganes de sortir de casa i que ens toqui l’aire (per a fer baixar els torrons, el capó farcit, aquells galets immensos, o la boira causada per la generositat a l’hora de brindar per unes bones festes), el primer que haurem de decidir és: pessebre de figuretes, o pessebre vivent?

Si opteu per aquest darrer, un gran recurs pot ser visitar la pàgina web de l‘Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. No hi surten tots, però Déu n’hi do. En general, podeu aprofitar les representacions que fan pels volts del dia de Reis o, en alguns casos, per Cap d’Any.

Si opteu, en canvi, pels pessebres de figuretes, heu de tenir en compte que aquests dies es fan moltes mostres de pessebres. No sempre les condicions són les òptimes per a fotografiar-los, però això pot ser també un bon repte per a començar a fer barrinar el cap. A banda dels pessebres “oficials” que hi ha a la major part de pobles i ciutats del país, podeu fer una ullada a les exposicions que anuncia la Federació Catalana de Pessebristes.

Si, en canvi, jugueu a la lliga internacional, penseu que la tradició dels pessebres és viva també en altres racons del món, com a la Provença, a Nàpols, a Sicília, a Alemanya, als països catòlics de l’Europa de l’Est o a l’Amèrica Llatina.

Un cop fetes les fotos, us animem a compartir-les a Espai Fotogràfic. Tot i això, i com que no són espais excloents, també podeu fer-ho a Flickr. Exactament, podeu fer-ho en aquest i aquest altre grup. També podeu aprofitar aquests grups per a agafar idees, per exemple de les imatges de Piero Castellano sobre els pessebres de Nàpols (i també aquí).

Finalment, fem una enquesta. Després d’haver vist tants pessebres, algú de vosaltres n’ha trobat cap on hi hagi un pastoret fotògraf?

Imatge: Il suonatore di ciaramella, per Piero Castellano

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “De pessebre en pessebre”

  1. L’any passat vaig anar a fer fotografies a l’exposició de pessebres de Terrassa, una de les que mès m’agraden, entre d’altres la odeu veure al meu blog:

    http://quimdasquens.blogspot.com/2010/12/mes-tradicions.html

    Aquests diorames dónen molt de joc i oportunitats molt interessants. No us perdeu tampoc els de Castellar del Vallès.

  2. No us perdeu aquesta magnìfica exposició de pessebres en el monestir de Solius a Santa Cristina d’Aro: [url]http://www.santacristina.net/ajuntament/Cultura/pessebre_solius.html[/url]