avatar

El fotògraf del castell

Fotografia d'Emili Juncadella (1)Un dels parcs més petits que gestiona la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és el Parc del Castell de Montesquiu, que agafa part dels termes municipals de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora i Sora.

El castell que dóna nom al parc és una obra que té els seus orígens al segle IX, en temps de Guifré el Pilós. A partir del segle XIV, però, l’edifici es converteix ja en una residència senyorial, del llinatge dels Besora. Des de llavors, i per aquest fet, l’edifici s’ha anat transformant, perdent en molts casos els elements arquitectònics medievals. El darrer propietari del castell fou Emili Juncadella, qui el 1976 cedí l’edifici a la Diputació de Barcelona.

Però, qui era Emili Juncadella? Sovint presentat com un representant de la burgesia benestant catalana de la primera meitat del segle XX, el cert és que fou un aventurer, apassionat per l’excursionisme. Caçador a l’Àfrica i viatger del sud de l’Àsia, fou també un destacat explorador del Pirineu. De fet, entre els documents del castell, es trobà un dietari de les seves excursions: Recuerdos de mis excursiones en montaña (1908-1913), actualment traduït i publicat per Cossetània.

Fotografia d'Emili Juncadella (2)I una de les seves facetes fou, com bé podíeu esperar, la de fotògraf. Al fons documental del Castell de Montesquiu es guarden les plaques fotogràfiques de Juncadella, cinc-centes de les quals recullen imatges de les excursions pel Pirineu. Un pioner de la fotografia catalana de muntanya, per tant.

Si voleu veure’n algunes imatges, al castell es mostra una exposició permanent que, sota el títol Mirabilia sunt opera tua domine, presenta imatges i textos de Juncadella. Una bona ocasió per a reviure una època en què, fer fotos a la muntanya, era en sí mateix tot un esport d’aventura!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “El fotògraf del castell”

  1. Hola Jordi… Interessant article, sempre m’han agradat les històries relacionades amb els Castells…

    El que no tinc clar, crec que es un lapsus (els noms s’assemblen molt) es la referencia a un altre Castell que fas i que crec que no té relació amb el tema

    “I una de les seves facetes fou, com bé podíeu esperar, la de fotògraf. Al fons documental del Castell de Montsoriu es guarden les plaques fotogràfiques de Juncadella,”

  2. Corregit! Sí, era un lapsus…

    Merci! :-)

  3. Conec l’expo que dius. Senzilla i correcta.