avatar

Espaifotografic es fa bilingue

En quin idioma vols espaifotografic?

Com molt bé saben els habituals de la casa, i especialment alguns que ens acompanyen des dels inicis d’aquesta aventura, espaifotografic va nàixer del convenciment que els aficionats a la fotografia de casa nostra i parlants de llengua catalana hi trobarien quelcom que ningú abans s’havia animat a oferir: un punt de trobada, un indret confortable i acollidor, on compartir amb altres la nostra afició, sent el català la llengua fonamental per expressar idees, opinions, experiències…

Res no és per sempre, però. Darrerament, els vents no semblen afavorir gaire una singladura de la mena que varem triar i per la qual varem botar aquesta petita nau: la minsa consideració de l’administració europea per les llengües no dominants, les enormes pressions polítiques que exerceixen els grups d’ideologia més conservadora i homogenista, envalentits pel panorama de davallada econòmica generalitzada; la feble entitat i credibilitat dels grups d’esquerres, que en molts casos exhibeixen idearis amb massa punts de contacte amb la dreta… En termes generals, les circumstàncies no afavoreixen gaire segons quina mena de volada, que ara més que mai, es sustentaria més en el romanticisme i les conviccions que en cap altre consideració de caire més pragmàtic.

Tot això ha tingut expressió ferma i tangible en un comunicat que hem rebut recentment, en el que se’ns adverteix que, per respecte a la legislació vigent i en previsió d’algunes normatives que estan en vies de ser aprovades, un lloc web com el nostre “no puede seguir manteniendo una actitud excluyente y discriminatoria” —així és com se’ns ha expressat— i hem de contemplar també el servir els nostres continguts en llengua castellana. Pel que ens comuniquen en el citat escrit, l’única alternativa a la dualitat lingüística és “renunciar a toda expresión de localismo o radicalismo nacionalista” (sic) i optar, en tot cas, per una llengua d’abast i reconeixement europeu: anglès, francès o alemany.

Evidentment, l’alternativa de oferir els continguts d’EF en una llengua estrangera ens sembla absolutament inviable des del punt de vista pràctic i absurd des del punt de vista de l’esperit que va animar el naixement d’aquest projecte que compartim amb tots vosaltres. L’única alternativa que ens queda —és a dir, que ens deixen— és l’adopció del bilinguísme. És a dir: hauríem de passar a publicar tots els continguts de la portada en dos idiomes: català i castellà, sense que en cap moment es doni preferència quant a qualitat o quantitat a cap dels dos, mantenint un equilibri d’equitat entre ambdues llengües. Això comporta també l’existència d’espaifotografic sota un altre domini: si volem mantenir el “.cat”, hem de registrar i fer servir també el “.es”.

Considerem que aquesta decisió, a la que ens veiem empesos per imposició legal i administrativa, no la podem prendre de manera unilateral, ignorant l’opinió que pugueu tenir. I de ben segur que alguna en teniu. Per això us volem formular una pregunta ben clara, demanar-vos que trieu entre dues alternatives ben clares: respectem l’exigència que ens fa l’administració i convertim espaifotografic.cat en  bilingüe, oferint els continguts en català i castellà simultàniament; o ens neguem a atendre aquest requeriment oficial i, com a conseqüència lògica, tanquem espaifotografic.

No és la millor manera d’acabar l’any i encarar el començament del nou, això prou que ho sabem. Però no volem decidir sobre una qüestió tan essencial nosaltres sols. Espaifotografic és de tots els que voltem per aquí i per tant, esperem rebre les vostres opinions sobre la questió.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris40 comentaris a “Espaifotografic es fa bilingue”

  1. Innocents!
    No he picat perquè avui és el meu aniversari i sóc molt conscient del dia que és. A més el tema era massa bètia per a ser veritat, almenys ara, encara que al pas que va el Regne d’Espanya es pot esperar de tot.

  2. Es veu que les fotos les haurem de fer en castellà…

  3. Quina tranquil·litat llegir tot això el dia següent!!! haha Però he rigut molt amb els vostres comentaris! Jo també m’ho hagués cregut veient què està passant últimament…

  4. “Menos mal” que ho he llegit avui, que sinó m’agafa un taqui.

  5. Doncs tal com sembla que anirà amb els que sortiran allà i els que han sortit aquí, no m’estranyaria gens que el proper dia dels innocents potser la noticia l’haurem de llegir com a real.

    Santiagu i sierra Espanya