avatar

Les columnes de Montjuïc

Imatge de les columnes originals de MontjuicA la falda de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, dins el conjunt monumental dels palaus firals i el Palau Nacional, s’aixecaven fins l’any 1928 quatre monumentals columnes, en representació al·legòrica de les quatre barres de l’escut de Catalunya. Eren una obra projectada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, i construïda l’any 1919, que durant un breu temps van presidir la visió de la gran escalinata d’accés a la muntanya.

Aquestes columnes van ser enderrocades l’any 1928, en temps de dictadura, a causa de la seva significació patriòtica, però actualment han estat restituïdes, si bé amb algunes modificacions, gràcies a l’esforç tenaç de la societat civil, i del suport de diversos grups polítics del consistori barceloní. De ben segur que a partir d’ara esdevindran una nova icona fotogràfica de la ciutat, ja que el seu entorn ja fa anys que ho és, sobretot per als turistes, però també per a amants de la fotografia urbana monumental.

Però, per què parlem aquí d’aquestes columnes? Perquè el procés de reconstrucció no ha estat fàcil, i la fotografia hi ha aportat una informació indispensable. Per a tornar a alçar les torres ha calgut recuperar els plànols originals de l’obra, però els arquitectes s’han trobat amb un greu problema: en el lloc original de les columnes, actualment hi ha la font màgica de Montjuïc. Calia, doncs, traslladar-les, però llavors hi havia el perill d’alterar l’efecte visual que aquestes produïen. Com es podia solucionar?

Enderroc de les columnes originals de Montjuic, el 1928

Per sort, les quatre columnes havien pogut ser retratades pels fotògrafs barcelonins. I gràcies a aquestes imatges, segons han comentat diversos diaris, s’ha pogut reconstruir el joc de perspectiva de les columnes, i així adaptar-les posteriorment, al nou emplaçament, sense perdre el seu impacte original.

Així, que, ja veieu, la fotografia, de nou, ha estat una discreta eina amb més importància de la que es creu!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Les columnes de Montjuïc”

  1. Gràcies Jordi, amb els teus articles sempre s’aprèn.