avatar

Nobuto Osakabe: fes com fa tothom

"Holiday making" de Nabuto OsakabeCom ja us he comentat en altres ocasions, tinc certa curiositat per la fotografia que es fa al Japó, sobretot pel aspectes singulars que introdueixen les diferències culturals. Per aquelles coses de la vida i internet, me anat a enterar que la Canon, allà al Japó, organitza des de l’any 1991 un concurs anual per tal que els joves artistes fotògrafs tinguin l’oportunitat de donar a conèixer la seva feina: New Cosmos of Photography. Aquest any deuen haver tingut una bona feinada, ja que han hagut de triar entre 1.276 participants.

Doncs resulta que un dels llocs web que visito de tant en tant, quant a fotografia japonesa, és japansexposures.com. Arrel del concurs organitzat per Canon, tenen previst mostrar amb detall l’obra d’aquells guanyadors del certamen que consideren més destacables. Crec que pot ser molt interessant seguir aquesta sel·lecció, que no deixa de ser una manera de fer un tast del més nou de la fotografia japonesa.

El primer fotògraf dels triats per japansexposures.com es diu Nobuto Osakabe. Les seves fotografies mostren gent dedicada al lleure. Aquest plantejament, que pot semblar inicialment força inocent, amaga molt més. Les activitats d’entreteniment són en gran part un fidel reflex dels mecanismes socials i dels codis de conducta establerts, sobretot si són col·lectives. En les seves fotos, Osakabe també ens parla d’un país amb una enorme densitat de població, però sense recòrrer a tòpics visuals ja gastats.

Sovint tots creiem que, a nivell personal, actuem en gran mesura sota els designis de la nostra pròpia voluntat i la nostra personalitat, allò que ens fa singulars. En les seves imatges, Osakabe ens fa veure com quan molts individuus fan la mateixa activitat, passa tot el contrari: no poden estar més integrats en la col·lectivitat.

Quan decidim passar la tarda de pluja a un gran centre comercial, veient una pel·lícula, badant devant dels aparadors, menjant alguna cosa si se’ns desperta la gana; quan anem de vacances en la mateixa època de l’any que molts altres i acabem triant els mateixos llocs on consumir-les; quan ens torrem sota el sol, a la sorra de la mateixa platga que centernars o mil·lers d’altres persones; quan assistim a esdeveniments esportius massius… En certa manera desapareixem com a individuus i ens integrem completament en el nostre eixam. Ens convertim en material d’estudi pels sociòlegs.

Us convido a visitar la galeria Holiday making de Nobuto Osakabe. Segur que us reconeixereu en més d’una foto, com m’ha passat a mi.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Nobuto Osakabe: fes com fa tothom”

  1. Parlant de fotògrafs japonesos, cal fer esment a Yosuke Yamahata, que va rebre l’encàrrec de retratar Nagasaki el dia després d’esclatar-hi la bomba atòmica.

  2. Commou veure que separats per cultures ben diferents com a especie ens dediquem a les mateixes coses, fins i tot al lleure. M’ha cridat l’atenció el concurs de gossos d’atura i la casi inexistent cua en el remuntador de la pista d’esquí. Realment no som molt originals, ni uns ni altres.